Slanje krvi i urina 20 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rovinjskom medicinsko-biokemijskom laboratoriju za slanje uzoraka urina i krvi iz jednog laboratorija u drugi pacijenti su dužni platiti 20 kuna, iako u HZZO-u tvrde da bi ta usluga trebala biti besplatna. No ako pacijenti ne žele platiti, moraju otici u laboratorij gdje se te pretrage obavljaju, dakle u Pulu.

- O tome žele li da im se uzorak šalje u drugi laboratorij, pacijenti odlucuju sami, a upozoreni su da se to placa, što je sukladno i odgovoru HZZO-a. Za uslugu slanja materijala u drugi laboratorij imamo ugovor s Domom zdravlja, i on naplacuje laboratoriju mjesecne troškove prijevoza materijala, a takva je praksa u svim istarskim laboratorijima, rekla je voditeljica laboratorija Ljiljana Marcec-Franovic.

Pricu o naplati laboratorijske usluge komentirala je i jedna citateljica koja je o svemu obavijestila i HZZO te dobila potvrdu da bi ta usluga trebala biti besplatna.

- Buduci da se uzorak slao iz Rovinja u Opcu bolnicu u Puli, u laboratoriju su vas trebali upozoriti na to i uputiti vas u Opcu bolnicu Pula, gdje ste tu uslugu mogli obaviti na temelju crvene uputnice HZZO-a kao i ostvariti pravo na naknadu putnih troškova, ako je udaljenost veca od 30 kilometara, piše u odgovoru HZZO-a.

- Odgovorno tvrdim da za sve postoji protokol i racuni koje pacijenti moraju podici, za što postoji i upozorenje na šalterima, rekla je Marcec-Franovic. (M. MEDIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter