Mesne prerađevine poput slanine, kobasica, salama ili hotdogova povezane su s nižim količinama zdrave sperme muškaraca, objavili su američki znanstvenici.
U studiju znanstvenika škole za javno zdravstvo u Bostonu bili su uključeni muškarci koji sa svojim partnericama sudjeluju u postupku potpomognute oplodnje u općoj bolnici u Massachusettsu. Oni su, uz analizirani uzorak sjemena, znanstvenicima odgovorili na upitnik o prehrambenim navikama.
Kada su iz analize uklonjeni ostalih važni faktori poput dobi, tjelesne težine, pušenja, rase i intervali apstinencije, ustanovljeno je da prehrambene navike igraju ulogu u kvaliteti sperme.
Muškarci koji su redovno jeli mesne prerađevine imali su manju količinu normalne sperme u ejakulatu. Oni koji su se tako hranili u
ograničenim količinama imali su 30 posto bolji rezultat, a najbolje su prošli oni muškarci koji su jeli bijelu ribu.
Rezultati su objavljeni u časopisu "Fertility and Sterility" i predstavljeni američkom društvu reproduktivne medicine. (Hina)