Najprije savjeti i male gastro tajne, a onda i recepti za osebujne slane nabujke koji osiguravaju uspjeh ovog jela cije pripremanje mnogim ženama predstavlja pravi kulinarski izazov.
Važno je znati da duljina pecenja nabujka ovisi o posudi u kojoj ce se peci. Tako ce se nabujak u plitkoj posudi za pecenje prije ispeci nego onaj u dubljoj.
Osim toga, ako su namirnice koje ste koristili u pripremi nabujka prije toga stajale u hladnjaku vjerojatno ce pecenje trebati produljiti za par minuta. No, ako su namirnice stajale izvan hladnjaka ili su podgrijane pecenje nije potrebno produljivati. Nabujak pripremljen od umaka s jajima ravnomjerno rasporedite.
Ako želite hrskavu površinu nabujka pripremite smjesu od maslaca, krupnih mrvica i fino izribanog tvrdog sira (parmezana ili goude). Jako hrskavu koru nabujka možete dobiti ako dodate krumpirov cips.
Tvrdi sirevi poput parmezana, ementalera ili goude dodatno ce zaciniti ovo jelo, a osim toga naribani sir pridonijet ce hrskavosti nabujka. Meki sirevi poput mozzarelle brzo se upijaju pa ce se pomiješati s ostalim sastojcima, ali nece stvoriti hrskavu koru na površini.
Nabujak s makaronima
Sastojci za 5 obroka: 250 g kratkih makarona, 1 žlica maslinova ulja, 1 poriluk, 400 g rajcica, 2 jaja, 250 g kuhane šunke, 1 cešanj cešnjaka, 200 g kremastog sira (Crcme fraiche), 100 g tvrdog sira (Grana Padano), izribani muškatni orašcic, sol i svježe izmljeveni papar, ulje za posudu za pecenje.
Priprema: Prema uputama s vrecice makarone skuhajte u slanoj vodi. Kad su skuhane procijedite ih, isperite hladnom vodom i pomiješajte s maslinovim uljem. U meduvremenu poriluk operite i izrežite na kolutice, a šunku na kockice. Cešnjak sitno isjeckajte. Tjesteninu pomiješajte s pripremljenom šunkom, porilukom i cešnjakom. Rajcice operite i izrežite na kolutove.
Zagrijte pecnicu. U nauljenoj posudi za pecenje (velicine 30x17cm) stavite pola kolicine pripremljene smjese od tjestenine, poredajte rajcicu, a zatim i ostatak tjestenine.
Kremasti sir umutite s jajima, zacinite solju, paprom i muškatnim orašcicem te prelijte nabujak. Posudu s nabujkom prekrijte aluminijskom folijom i pecite 30 minuta. Zatim u nabujak dodajte krupno izribani tvrdi sir i bez aluminijske folije pecite još dodatnih 15 minuta.
Povrtni nabujak s pancetom i piletinom
Sastojci za 5 obroka: 2 filea pilecih prsa (otprilike 380 g), 500 g krumpira, 200 g mrkve, 250 g kreme za kuhanje, 60 g gorgonzola sira, 300 g pastrnjaka, mali svježnjic bosiljka, 3 žutanjka, 100 g pancete ili slanine, sol i svježe izmljeveni papar, 2 žlice maslinova ulja, ulje za posudu za pecenje.
Priprema: File pilecih prsa izrežite na tanje šnite pa ih na zagrijanog maslinovom ulju pecite 10 minuta. Zacinite filee solju i paprom te ostavite da se ohlade. Krumpire ogulite i izrežite na kockice. Povrce ocistite i operite te izrežite na tanke kriške pa zajedno s krumpirima u kipucoj vodi kuhajte 5 minuta.
Bosiljak operite i isjeckajte. Zagrijte pecnicu. U nauljenu posudu za pecenje (opsega 25 cm) stavite mješavinu povrca, krumpire, mrkve, pastrnjak i isjeckani bosiljak. Na povrce poredajte pilece filete. Kremu za kuhanje umutite sa žutanjcima, lagano zacinite solju i paprom te prelijte preko nabujka. Sir gorgonzolu razmrvite te posipajte preko nabujka. Slaninu ili pancetu izrežite na tanke kriške i poredajte na vrh nabujka. Nabujak u pecnici pecite 40 minuta. Ispeceni nabujak ukrasite listovima bosiljka i servirajte.