Slane novosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S vremenom sinonim za kuhinjsku sol vjerojatno više nece biti (samo) natrijev klorid, ukoliko je suditi prema najavama americkih laboratorija.

Nekolicina znanstvenika uspjela je naime proizvesti sol, tocnije derivat dviju mediteranskih soli - one iz Mrtvog i iz Crvenog mora, koji imaju znacajno smanjen udio natrija - cak 66%. Umjesto do sada dominantnog natrija, u novoj soli bit ce uvelike zastupljen i kalij i ostali zanemareni minerali.

Poznata je cinjenica da prekomjerna konzumacija soli dovodi do niza oboljenja - posebice kardiovaskularnih, a svjetske smjernice preporucuje ograniciti dnevni unos na 2300 mg preventivno, odnosno 1500 mg u oboljelih. S druge strane, preporuceni dnevni unos kalija iznosi 4700 mg u svrhu normalizacije srcanog ritma, prevencije nastanka bubrežnih kamenaca i gubitka koštane mase ali i neutralizacije negativnih efekata uslijed prekomjernog unosa natrija.

Proizvodaci hrane - pekarskih proizvoda, juha i mesnih preradevina, pa cak i pica (izotonicnih) zainteresirani su za ovaj novitet, a lansirana su i pakiranja su prilagodena domacinstvima.


Podijeli: Facebook Twiter