Slameri u ritmu swinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jednom je netko rekao da slam poezija nije intimna, nježna i poetična ptičica koja čuči u srcu pjesnika, već razgoropađena ptičurina koja krešti da je svi čuju. U jednom takvom "natjecanju" u slam poeziji - tom spoju klasičnog pjesništva, stand up komedije, avangarde, izazivanja, provokacija i izravnog sudjelovanja publike - preksinoć su se u sklopu pulskog Sajma knjiga, u nekadašnjem disco klubu Hotela Pula za naklonost dobro raspoložene publike borili slameri iz Austrije i Hrvatske Mario Tomić, Yannick Steinkellner, Nikolas Haag i Haris Kovačević.

Dirljive priče

Natjecanje je, kako je u uvodu rekao voditelj i jedan od autora Mario Tomić, imalo svega dva pravila - čitanje poezije i proze bilo je ograničeno na pet minuta (na taj način dosadno brzo završi i ustupi mjesto zanimljivom), te su bili zabranjeni rekviziti, kostimografija i pjevanje.

Neformalnost predstavljanja, uz duhovite najave i simbolične nagrade u vidu banane, nimalo nisu značile trivijalnost njihovih literarnih radova, što posebno pokazuje dirljiva ratna priča mladog Austrijanca Yannicka Steinkellnera o Sarajevu i autorovom susretu s Edinom koji je izgubio sina. Publika koja ne zna njemački jezik pritom nije bila zakinuta jer je bočno bio osiguran prijevod. I njegova druga, ironična i satirična priča o rodnoj Austriji ("... orao nam ima dvije glave, kao i naš dupli moral; nekad smo bili veliki i dosadni, a sada smo mali, sjedište Balkana...").

No, pobijedio je u konačnici Haris Kovačević, mladić iz Tuzle koji živi u Innsbrucku, a najviše ocjene peteročlanog žirija publike dobio je za priču "Neprijatelj" te sočnu bosansku priču o Fikri koji u malom selu blizu Tuzle drži trgovinu mješovite robe pod naslovom "Dva i dva su četiri".

Multijezični slam

Publiku su nasmijali i radovi riječkog slamera Nikolasa Haaga o iluminatima, kao i gorka priča o njegovom šefu u Call centru, a premda je osebujni Mario Tomić vješto i duhovito moderirao večer, u svom se nastupu predstavio ljubavnom pjesmom. U finišu, nagrađeni velikim pljeskom publike, četvorica slamera zajedno su izveli multijezični "tim-text" o nastanku slam poezije.

U nastavku večeri, uz poruku "time to shake and swing, honey", nastupio je bečki electro swing bend Kiss Me Yestarday, a ovaj plesni swing-jazzy-elektronski trio čine Pao Lee (live electronics), Hela (vokal) i Lisa (saksofon). Cijeli je program realiziran uz potporu Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba. (Z. ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter