Sladak vikend u gradu meda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnoštvo ljubitelja meda i pcelinih proizvoda, a ponajviše djece okupilo se na otvaranju 6. dana meda u Pazinu, na kojima se predstavilo 60 izlagaca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije, izloživši šarolik asortiman proizvoda od meda i opreme za pcelarstvo.

Sladokusci još u subotu do 19 sati, do zatvaranja sajma, mogu uživati u raznim vrstama meda u maštovitoj ambalaži te nabaviti druge pcelinje i pcelarske proizvode, kao što su propolis, vosak oblikovan u razne predmete, maticnu mlijec, ljekovite pripravke. Tu su dodaci ishrani od pcelinjih proizvoda, medice i drugi napici s medom te kolaci i druge slastice s medom. Pcelarima, koji su se takoder okupili u iznimno velikom broju, namijenjeni su štandovi s pcelarskom opremom i literaturom.

Ovogodišnji Dani meda u Pazinu održavaju se u sklopu obilježavanja 15. godišnjice ocjenjivanja meda u Istri, 30. obljetnice utemeljenja Udruge pcelara Lipa iz Pazina i stote obljetnice osnutka Istarskog pcelarskog društva u Pazinu. Predsjednik Lipe Ranko Andelini je na otvaranju ponovio inicijativu za projekt "Pazin - grad meda". Argumente za to nalazi u pazinskoj pcelarskoj školi, pazinskoj mednoj žlici, Mednim tockama središnje Istre i Danima meda.



- Sve to daje nam za pravo da iniciramo projekt "Pazin - grad meda". Smatramo da Pazin to zaslužuje, tim više jer ima drugu povijest pcelarstva koja je sažeta u knjizi "Pcelarenje u našem kraju", koju je ovih dana objavila Udruga pcelara Lipa, zakljucio je Andelini.

Buduci da pcelari, ne samo pazinski, nego i iz drugih krajeva Istre, cesto gostuju u vrticima, ne cudi što su Dane meda posjetili polaznici velikog broja istarskih vrtica. Njima je na raspolaganju bilo 20 vodica, pcelara od kojih su mogli doznati najzanimljivije pojedinosti iz života pcela i proizvodnje meda. Posebno je živo bilo na degustacijskim štandovima, na kojima su mališani uživali u okusima raznih vrsta meda.

Pazinske Dane meda otvorio je istarski dožupan Vedran Grubišic rijecima da je ovo važna manifestacija, jer osim o radu i priznanjima naših pcelara svjedoci i o ocuvanosti okoliša.

- Stoga su takvi projekti važni za valorizaciju tradicije, ali i poticaji su za drugacije sutra. K tomu, najbolji su pokazatelj kako je jedna udruge uspjela potaknuti cjeloživotno ucenje, u cemu ce im i ubuduce, kao i dosad, pomagati Županija, rekao je dožupan.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bubic rekao je da Istarska županija uspješno vodi svoje poduzetnike, a medu njima i pcelare. Ovom je prigodom pozvao sve poduzetnike da se prijave za poticaje Ministarstva namijenjene poduzetnicima. To ce omoguciti razvoj gospodarstava i povecanje zapošljavanja. Obrazloživši sustav poticaja i vladinih investicijskih projekata, zakljucio je da i Dani meda u Pazinu upucuju na pozitivne rezultate te je zaželio izlagacima i pcelarima mnogo uspjeha i mednih rezultata.


Podijeli: Facebook Twiter