Slabiji pravobranitelj - odgoda ulaska u EU?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladin prijedlog Zakona o puckom pravobranitelju suprotan je obvezama što ih je Hrvatska prihvatila u sklopu pristupanja Europskoj uniji, ali i Ustavnim intencijama. Umjesto da se uloga Puckog pravobranitelja ojaca, ona je Vladinim zakonskim rješenjem oslabljena. To ce sigurno prepoznati i clanice EU-a pa bi moglo biti problema s ratifikacijom hrvatskog Pristupnog ugovora, upozorava pucki pravobranitelj Jurica Malcic, komentirajuci najnoviji, izmijenjeni prijedlog Zakona o puckom pravobranitelju koji je Vlada u cetvrtak uputila u saborsku proceduru.

Zašto se vladajuci "igraju" s tako velikom stvari - ulaskom Hrvatske u EU, zašto riskiraju da ratifikacija Ugovora o pristupanju zapne zbog toga što nije ispoštovan EU zahtjev za jacanjem uloge puckog pravobranitelja, Malcicu nije jasno, no istice kako nije iznenaden time što Vlada ustrajava na zakonu kojim ce pozicija puckog pravobranitelja biti slabija nego što je bila do sada. Nije novost ni izigravanje preuzetih obveza prema EU-u, dodaje, a niti Vladino licemjerje u kojem tvrdi kako mijenja zakon da bi ojacala pravobranitelja, a zapravo su joj namjere posve suprotne.

- Takvo me stajalište ne cudi jer je ova vlast i do sada pokazivala da želi srezati ulogu puckog pravobranitelja, jedine neovisne institucije u državi koja štiti sve gradane i jedine koja do sada nije kompromitirana, kazao nam je Malcic.

"Kresanje" puckog pravobranitelja provest ce se tako što ce, umjesto dosadašnja tri zamjenika, pucki pravobranitelj imati samo jednoga. To ce bitno umanjiti mogucnost da se adekvatno štite prava gradana u podrucjima gdje se ona najviše krše - upravi i pravosudu. "Patit" ce i gradani diskriminirani temeljem etnicke pripadnosti, što je najcešci razlog dosadašnjih pritužbi puckom pravobranitelju.

Protiv Vladinog Zakona još prije pola godine jednoglasno su ustale sve specijalizirane pravobraniteljice - za djecu, ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom. No, Vlada nije prihvatila njihove argumente da postojeca posebna pravobraniteljstva za najugroženije skupine valja zadržati, nego ce ih pripojiti puckom pravobranitelju te im dati poziciju njegovih zamjenika. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic i dalje se oštro protivi ovakvom rješenju.

- Zbog donošenja ovakvog zakona strahujemo za djecja prava koja ce izblijedjeti u uvecanom, birokratiziranom, nefokusiranom sustavu bez specijalizacije usmjerene iskljucivo djeci, a predvideno spajanje ce ugroziti dosadašnju razinu zaštite i unazaditi ju, te ce proci godine u kojima ce se novi sustav uhodavati i poceti stvarno funkcionirati, rekla nam je Mila Jelavic, dodajuci da se namjeri objedinjavanja suprotstavljaju i mnogi strucnjaci.

Nisu zadovoljni ni u Uredu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Vlada ih nije uvjerila da ce buduce zamjenice puckog pravobranitelja sacuvati neovisnost te da ce se zaštita osoba poboljšati. - Velika je greška što je Vlada zakon napravila bez analize aktualnog stanja i bez projekcija što ce on donijeti. Nerazumljivo je takoder što ni jedna pravobraniteljica nije bila clanica radne skupine za pripremu Zakona, kaže Mira Pekec Kneževic, zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. (V. ROLLER/NL)


Podijeli: Facebook Twiter