Slab signal lokalnih televizija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog ucestalih poziva gledatelja koji ukazuju na poteškoce s prijemom lokalnih televizijskih postaja TV Nove i TV Istre, te su televizijske postaje uputile prigovor nadležnim institucijama, Vijecu za elektronicke medije, Odašiljacima i vezama te HAKOM-u, dostavile im snimku smetnji i zatražile hitno rješavanje problema.

- Buduci da u našem slucaju nije rijec o ometanju signala od strane talijanskih TV postaja, vec se s Ucke signal lokalaca emitira nedovoljnom snagom da kvalitetno pokrije Pulu, zatražili smo od Odašiljaca i veza postavljanje dodatnog odašiljaca na Vidikovcu u Puli. Izviješteni smo takoder da je od prošlog tjedna u Puli pušten u pogon odašiljac na lokaciji Veli Vrh na 45. kanalu. Upucujemo gledatelje kojima je lokacija Veli Vrh pogodna da usmjere antene prema Velom Vrhu te da nas potraže na 45. kanalu, kažu u priopcenju iz TV Nove, te mole gledatelje za dodatno razumijevanje i strpljenje i nadaju se da ce se efikasno i brzo naci rješenje nastalih smetnji.

- Lokalne televizije nalaze se na 29. kanalu, a to je jedini kanal na kojem talijanski odašiljaci ne stvaraju smetnje, tako da to nije naš problem. Radi se, dakle, o TV Novoj, TV Istri, RiTv-u i Kanalu RI. No, problem je na razini Istre vrlo raznolik i zato nas dodatno zbunjuje. Naime, u Porecu se nacionalna televizija ne vidi, a lokalne da, sjevernije se ne vidi nitko, a u Puli se, primjerice lokalne ne vide, dok se nacionalne vide super. S obzirom na to da placamo i odredene koncesije, željeli bismo znati zašto se to dogada, rekao nam je direktor TV Nove Denis Mikolic.

I nadležne institucije su, kaže, iskazale razumijevanje i poduzele odredene aktivnosti te ce se vec sljedeci tjedan, i to u petak, u Novigradu održati javna sjednica Vijeca za elektronicke medije u proširenom sazivu sa svim radio i TV postajama jadranskog priobalja na temu "Otežani prijam emitiranih signala".

- Na tom bi okruglom stolu trebala biti dana neka pojašnjenja, tim prije što ce doci i kolege iz Dalmacije i jadranskog priobalja. Njima navodno smetaju Talijani, ali s nama to nije slucaj. Mnogi možda i ne znaju da ce na tom 29. kanalu od 4. svibnja biti emitirana još dva programa, i to jedan specijaliziran sportski Hrvatskog olimpijskog odbora te Kapital Network, koji je nacionalna TV postaja. Dakle, smetnji ce biti, ali ih moramo što prije otkloniti da bi i naši gledatelji mogli vidjeti program, istaknuo je Mikolic.

Direktorica i glavna urednica TV Istre Gordana Restovic pojašnjava da sve cetiri regionalne televizije na podrucju D5 (Istarska i Primorsko-goranska županija) imaju problema sa signalom te da svi vec duže vrijeme kontaktiraju navedene institucije. Naglasila je da je rezultat toga i novigradski sastanak Agencije za elektronicke medije na koji su pozvani predstavnici navedenih institucija i lokalne zajednice, ukljucujuci i istarskog župana.

- Na zahtjev Vijeca cijeli prošli tjedan TV Istra radi odgovarajuce snimke smetnji za sve regionalne i nacionalne televizije, što ce biti predoceno u Novigradu. Osobno sam s Vijecem dogovorila da svi zajedno (regionalke) dostavimo dokumentirane podatke o prijavama smetnji gledatelja, kao i naša ulaganja u DVBT emitiranje i štetu koju imamo zbog lošeg signala, kaže Restovic.

- Racunamo da nam je u ovo proteklo vrijeme smanjen prihod od oglašavanja za 35-40 posto, što je ujedno naš osnovni prihod, dok su nam naknade ostale iste. Emitiranje je osnovna djelatnost, ali i svrha postojanja svake televizije, pa nam je svima ovo veoma važno. Naime, svi redovno radimo program i emitiramo, a nitko ga ne vidi. Dakle, ukoliko se nešto ne ucini, naš ce prihod imati tendenciju daljnjeg pada, veli Restovic i naglašava da rade sve da bi zadovoljili gledatelje, ali i ocuvali opstanak tvrtke.


Podijeli: Facebook Twiter