Slab interes za kupnju iPada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvog dana prodaje popularnog tablet racunala iPada u Istri je samo jedan kupac rezervirao dva takva uredaja. Tu informaciju smo dobili u pulskom Hgspotu, jedinoj trgovini u Istri koja prima rezervacije za taj uredaj. Kako javljaju ostali mediji i u ostatku Hrvatske nije zabilježena veca navala kupaca kakvu su trgovci priželjkivali, a povuceni interesom koji je izazvao taj uredaj u svijetu gdje ih je prodano 15 milijuna u deset mjeseci.

U HGspotu su u petak prodali desetak uredaja, a 60 ih je rezervirano. Izvijestili su da su ih ljudi zvali citavo jutro, pa vjeruju da ce uspjeti prodati cijelu zalihu uredaja. Za razliku od iPada, drugi Appleov uredaj hit uredaj iz 2010. iPhone 4 i daje je jedan od najprodavanijih pametnih mobitela u Hrvatskoj za koji se ceka više od mjesec dana na njegovu isporuku od dana rezervacije.

Osim što stiže s prilicnim zakašnjenjem, Hrvati ce za najpopularnije svjetsko tablet racunalo morati izdvojiti i nešto papreniju cifru od one za koju se isti modeli prodaju na zapadu. Najjeftiniji model iPada (Wi-Fi 16GB) košta 3.945 kuna. Isti taj model uz 3G dodatak (mogucnost spajanja na internet preko micro sim kartice) koštat ce dodatnih 800 kuna. Modeli s vecom memorijom koštaju i do 1.600 kuna više. No, tko pristupi akciji T-Mobilea iPad 3G može platiti 500 kuna manje.

Svoju ogromnu popularnost Appleov iPad prije svega zahvaljuje vrhunskom marketingu, ali i do sada nevidenom osjecaju interneta u ruci te pregledavanje fotografija ili video zapisa, ali i citanje knjiga ili novina. No, istovremeno mu zamjeraju brojne nedostatke od kojih je podrška za flash (ne može prikazati velik broj web stranica) i nepostojanje multitaskinga (ne možete istovremeno pokrenuti dvije aplikacije). Velike kritike Apple je zaradio i zbog toga što iPad u sebi nema ugradenu kameru, kao i zato što na proizvodu nema utora za USB, cime je nepotrebno otežano spajanje s racunalom.

Neki su ugledni tehnološki analiticari u SAD-u i Europi stoga iPad docekali prilicno posprdno, opisujuci ga kao "iPhone koji ne možete koristiti za pozive, sms poruke ni fotografiranje". Vecinu navedenih problema Apple ce ispraviti vrlo skoro, s najavljenim iPadom 2 koji bi u prodaju trebao biti pušten vec u travnju ove godine. Naravno, to se odnosi na prodaju u Americi. U Hrvatskoj ce, prema sadašnjem primjeru, vjerojatno stici tek pocetkom 2012. godine.

U Hrvatskoj i svijetu je alternativa za iPad Samsung Galaxy Tab koji se u pretplati kod mobilnih operatera nudi tek za par kuna. Uz to, Galaxy Tab ima sve mogucnost kao i najbolji mobiteli, što iPad nema. iPad je nespretno nositi zbog njegovog 9,7 incnog ekrana, dok se Galaxy Tab može staviti u malo veci džep kaputa jer ima sedam incni zaslon.


Podijeli: Facebook Twiter