Slab interes za cijepljenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijepljenje protiv svinjske gripe pocelo je, prema našim saznanjima, samo u Zavodu za javno zdravstvo. Ondje je od petka cijepljeno desetak zdravstvenih djelatnika i kronicnih bolesnika. Kako doznajemo od voditeljice epidemiološke službe dr. Vlaste Skopljak, ambulantama primarne zdravstvene zaštite podijelili su prvih 6,5 tisuca doza namijenjenih prvenstveno kronicnim plucnim bolesnicima. Ovisno o strukturi pacijenata, obiteljski lijecnici dobili su od deset do 60 doza.

U nekoliko ambulanta pulskog doma zdravlja kraj tržnice u ponedjeljak ujutro tek su obavljali predbilježbe za cijepljenje. Nije zabilježen poseban interes. Kako doznajemo od dr. Anice Vujacic, u jednoj je bocici deset doza, a ona se mora upotrijebiti u roku od 24 sata nakon otvaranja. Zbog toga ce zainteresirane naruciti za cijepljenje kako bi se svih deset doza potrošilo istog dana. Tijekom jutra javilo im se desetak pacijenata zainteresiranih za cijepljenje protiv nove, pandemijske gripe.

Dr. Vlasta Skopljak pozvala je kronicne plucne bolesnike da se cijepe jer je manja šteta od mogucih nuspojava nego od bolesti i komplikacija koje ona može prouzrociti. Neželjene pojave su rijetke i uglavnom se radi o crvenilu oko mjesta uboda i lokalnoj boli u ruci, naglašava dr. Skopljak.

Drugi dio cjepiva protiv svinjske gripe stici ce sredinom prosinca, kada ce se kronicni bolesnici stariji od 65 i mladi od devet godina cijepiti drugi put. Svi ostali zainteresirani dobit ce samo jednu dozu. Kao što je poznato, potpisuje se i pristanak za cijepljenje buduci da ono nije obavezno.


Podijeli: Facebook Twiter