Škverovi spasili izvoz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski je izvoz toliko porastao da je u prvih pet mjeseci pokrio 60 posto uvoza. To je nezapamceno dobar podatak, barem na prvi pogled, jer je cijele prošle godine izvoz pokrivao tek polovinu uvoza. Do kraja svibnja, naime, hrvatski je uvoz smanjen 8,5, dok je izvoz porastao 8,6 posto, objavila je Hrvatska gospodarska komora u analizi «Gospodarska kretanja».

- Hrvatska, uvjetno receno, postaje izvozno gospodarstvo, ali tome je više pridonijela ekonomska recesija nego bilo koja mjera Vlade. Naime, od kraja 2008., kada je pocela recesija, smanjivali su se hrvatski uvoz i izvoz zbog padanja potražnje kod kuce i u inozemstvu. U posljednje vrijeme, medutim, našim izvoznicima povecane su narudžbe iz inozemstva, što znaci da se EU i svijet oporavljaju od krize, objašnjava ekonomski analiticar dr. Ante Babic. U Hrvatskoj se oporavak još ne osjeca pa uvoz, za razliku od izvoza, i dalje pada.

Zanimljivo je, medutim, da je skoku izvoza najviše pridonijela brodogradnja. Od dvije milijarde kuna, za koliko je povecan izvoz u prvih pet mjeseci, brodovi cine 1,9 milijardi, ili gotovo 95 posto, a ostatku je pridonio veci izvoz otpadnih metala, kemikalija i naftnih derivata, prema podacima Hrvatske gospodarske komore.

- Ako se zanemare brodovi, ukupni hrvatski robni izvoz nastavio je padati, uocili su analiticari HGK-a. Stoga se, kažu, o mnogo povoljnijem trendu kretanja izvoza ne može govoriti, pri cemu napominju da izvoz brodova ima varijabilni, sezonski karakter. Vecem broju grana izvoz i dalje pada, osobito plina, elektricne opreme, strojeva, uredaja i ribe.


Podijeli: Facebook Twiter