Škure koje spajaju univerzume

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Škure XXI. vijeka" naziv je izložbe novosadskog slikara i dizajnera Aleksandra Pedovica koja je otvorena u galerijskom prostoru Narodnog muzeja u Labinu. Izloženi radovi nastali su na rucno izradenom japanskom papiru u sklopu "The Iwano Projecta".

"Uzimajuci u obzir izgled i smještaj galerije Narodnog muzeja u starom gradu Labinu, koji obiluje obradenim kamenim zidovima, izabrao sam poseban papir, takoder s teksturom, što bi trebalo doprinijeti boljoj harmoniji s okolnom pozadinom, proizvodeci dojam da ustvari vrijeme stoji, a mi prolazimo kroz njega", kaže Pedovic.

Motiv škura inspirirao ga je kao spoj dvaju univerzuma, unutrašnjeg i vanjskog. To je ujedno i njegov hommage Istri, koju posjecuje vec cetrdeset godina.

"Promatraca ce zaintrigirati autorov lapidaran, jezgrovit likovni govor lišen svega suvišnoga, minimalisticki, ali u isto vrijeme rafinirano izbalansiran. Ravnovjesje masa, površina, kromatskih vrijednosti jedna je od bitnih znacajki Pedovicevog stvaralaštva, što je vjerojatno proizašlo iz cinjenice da pred sobom imamo osebujnog autora koji djeluje u citavom nizu medija i nacina umjetnickog razmišljanja", rekao je otvarajuci izložbu voditelj galerije Tullio Vorano.

Osim fasciniranosti matematikom kao univerzalnim jezikom, Pedovica kao umjetnika karakterizira sklonost prema novom pa je tako inicijator brojnih likovnih udruga, prvi je u Jugoslaviji 1984. objavio digitalni crtež, a njegova je zamisao i "The Iwano Project", u kojem svaki rad nastaje dva puta, jednom za europske, a drugi put za japanske galerije.


Podijeli: Facebook Twiter