Skupština TZ Buzeta: Nema mora, ali gosti dolaze

Lani otvoreno osam novih smještajnih objekta među njima i Villa Maslina (G. Č. Š.)
Lani otvoreno osam novih smještajnih objekta među njima i Villa Maslina (G. Č. Š.)

Iako nisu na moru, Buzećani su lani imali 9.219 dolazaka što je povećanje od 11 posto, te 24.452 noćenja, gdje su postoci puno veći i iznose čak 31 posto.

Govoreći na Skupštini Turističke zajednice o takvim povoljnim trendovima, direktorica Nada Prodan Mraković naglasila je da je u tom ukupnom udjelu primjetno povećanje stranih, ali i pad domaćih gostiju. Među domaćim gostima, doduše, nisu samo turisti već i turisti radnici na privremenom radu u Buzetu koji se, s obzirom na to da nemaju prijavljeno privremeno mjesto boravka, tretiraju kao turisti i plaćaju boravišnu pristojbu. Konstantno povećanje broja noćenja utječe i na povećanje smještajnih kapaciteta. Samo je lani na buzetskom području prijavljeno osam novih iznajmljivača te otvoreno jedanaest novih smještajnih objekata.

Gostima koji dolaze na buzetsko područje treba ponuditi i primjerene sadržaje. TZ, rekla je Prodan Mraković, radi na tome te i dalje razvija kulturni turizam s naglaskom na glagoljici i srednjovjekovnim gradićima, gastronomiju s naglaskom na tartufe te outdoor, a ove godine pridružio im se i vitality turizam koji bi trebao zaokružiti turističku ponudu.

Gosti se na buzetskom području najduže zadržavaju zbog outdoor aktivnosti, posebno slobodnog penjanja i letenja, ali i u kućama za odmor s bazenima. To pokazuje to da postoje tržišta posebno zainteresirana za unutrašnju Istru što znači, ocijenila je Prodan Mraković, da ne treba imati more da bi gosti dolazili.

Takav pozitivan trend utječe na konstantno povećanje boravišne pristojbe. Lani je prihod od nje iznosio 77.608 kuna.

Zabrinjavajući je međutim, i viši od očekivanog, pad turističke članarine što je posljedica krize. Naime, članarina je 2010. godine bila 223.000 kuna, preklani je pala na 149.000, a lani na 139.000 kuna.

Turistička zajednica sigurnost i kontinuitet u radu može zahvaliti i dotacijama te namjenskim sredstvima iz gradskog proračuna. Ukupni prihodi TZ-a lani su iznosili 873.000 kuna. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter