Skupština: Suci presuđuju na štetu lovačkih društava


U rovinjskom Domu kulture održana je skupština Lovačkog saveza Istarske županije, na kojoj je izglasana odluka o pomoći lovcima s poplavljenog područja te će na račun Vukovarsko-srijemske županije biti uplaćeno 30 tisuća kuna.

Jednoglasno su prihvaćena izviješća o radu, financijsko i Nadzornog odbora za prošlu godinu, te Program rada i financijski plan za ovu godinu. Jedna od nezaobilaznih tema rasprave bila je i ona o sudskim presudama vezanim za nalet divljači na vozilo.

Lovci smatraju da suci još uvijek, zbog nepoznavanja problematike lovstva, donose presude na štetu ovlaštenika prava lova. Riječ je o divljači koja je dobro od interesa za Republiku Hrvatsku i ima njezinu osobitu zaštitu, a ne o domaćim životinjama, i lovci njome gospodare u skladu sa Zakonom o lovstvu i Lovnogospodarskom osnovom. Prema Zakonu o cestama moguću krivnju osim vozača snosi i pravna osoba koja gospodari javnom prometnicom. Međutim, pojedini suci, prema dosadašnjoj sudskoj praksi još uvijek presuđuju na štetu lovaca.

- Cesta nije lovište i svi, kao vozači, plaćamo cestarinu za sigurnu vožnju po javnoj cesti. Oni koji gospodare cestom trebaju je ograditi. Godišnje imamo oko 300 naleta vozila na divljač i prava je sreća da nema poginulih, čulo se tijekom diskusije. U većini evropskih zemalja kod takvih slučajeva lovačka društva bivaju obeštećena za nanesenu štetu na divljači, a u Hrvatskoj još uvijek po pojedinim sudskim presudama plaćaju takve štete, komentirali su mnogi zastupnici.

Kao gosti u radu skupštine sudjelovali su i tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, glavni urednik Lovačkog vjesnika Ivica Stanko te predsjednik Lovačkog saveza iz Kopra Fabio Steffe sa suradnicima, koji je predsjedniku i tajniku Lovačkog saveza Istre Gracianu Prekalju i Mladenu Belušiću predao plaketu za uspješnu suradnju. Tijekom boravka u Rovinju skupštinari su posjetili i Centar za istraživanje mora o čijem im je radu i povijesti Centra govorio dr. Bartolo Ozretić. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter