Skupština SNH-a: U medijima kriza, Sindikat bez novca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kriza u medijima pogodila je i Sindikat novinara Hrvatske koji se već treću godinu zaredom nalazi u teškoj financijskoj situaciji, a položaj novinara i medija sve je lošiji, rečeno je danas na godišnjoj skupštini tog sindikata, gdje su se između ostalog mogli čuti i prijedlozi o udruživanju SNH-a s Hrvatskim novinarskim društvom radi racionalizacije troškova i efikasnije zaštite članova.

- Doista smo u teškoj situaciji, upozorio je predsjednik SNH-a Anton Filić te je istaknuo pritom da je Sindikat prošlu poslovnu godinu završio s minusom od 135 tisuća kuna i da su najveći troškovi bile odvjetničke usluge - blizu 400 tisuća kuna. Iako je najveća stavka u prihodima članarina, Filić je upozorio da se i ona zbog krize smanjuje.

Ustvrdio je da je situacija u medijskim kućama teška i u Hrvatskoj, ali i u Europi te dodao da zaštita novinara i borba za očuvanje radnih mjesta treba biti zajednička briga i Sindikata i HND-a.

Upozorio je na neprimjerenu situaciju koja se događa članovima sindikata i sindikalnim povjerenicima u medijima. "Na djelu je evidentno šikaniranje sindikalnih povjerenika te to treba riješiti u podružnicama kao i na razini samog sindikata", rekao je.

Upozoravajući na sve jače ugrožavanje radnih, socijalnih i profesionalnih prava, Filić je naglasio da medijski poslodavci ne poštuju Zakon o radu i Zakon o medijima te ocijenio da ne postoji politička volja da se riješi taj problem.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka kazao je da je za ujedinjavanje Sindikata i HND-a, no dodao je, to nije jednostavan proces te da treba preispitati što o tome kažu ljudi u HND-u i sindikalna skupština.

- HND se ne bavi sindikalnim pitanjima i kolektivnim ugovorima, to ujedinjavanje može ići u smislu podrške kada se radi o pregovaranju, rekao je.

Na skupštini su se mogla čuti razmišljanja da je udruživanje novinarskih društava i novinarskih sindikata "prirodna", a nitko među okupljenima nije izrazio negativno stajalište o toj temi.

Predstavivši financijsko izvješće Nadzornog odbora SNH, predsjednica Marta Meder ustvrdila je da je situacija negativna te da je bilanca poražavajuća. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter