Skupština IŽ prihvatila obračun i rebalans proračuna


Prema polugodišnjem obračunu županijskog proračuna podnesenom na sjednici Skupštine Istarske županije u ponedjeljak u Pazinu, u prvih je šest mjeseci od planirana 402 milijuna kuna (za cijelu godinu) ostvareno tek 116 milijuna ili oko 29 posto. U raspravi se dobar dio vijećnika "obrušio" na ovako nisko ostvarenje, prije svih nezavisni Damir Kajin, koji je opetovano zamjerio na previše županijskih odjela i službi, ocijenivši kabinet župana s 19 zaposlenih nepotrebnim tijelom, te nizu svojih tirada dodao da se novac daje medijima "kako bi se glancao lik i djelo" županijskih čelnika, i povrh svega "95 posto županijskog novca ide tamo gdje je IDS na vlasti".

Danijel Ferić (SDP) je pitao otkuda troškovi unutrašnje revizije kad u toj službi nema zaposlenih, primijetio da su troškovi promidžbe i informiranja te sponzorstava i donacija ostvareni u iznadprosječnim iznosima i prigovorio na trošku ureda Istarske županije u New Yorku. Ticijan Peruško (Laburisti) je preporučio da se ne štedi na školstvu, zdravstvu i socijali, već da treba povećati prihode prije svega pojačanim angažmanom Odjela za gospodarstvo koji treba razvijati vlastite projekte te da istarska županija treba biti "posrednik za umrežavanje resursa" kojima je Istra bogata.

Niz napada na loše ostvarenje proračuna prekinuo je Tedi Chiavalon (IDS) pojasnivši da je proračun inače ostvaren u planiranim okvirima i da se ništa dramatično u prvom polugodištu nije dogodilo, a ukupni niski postotak ostvarenja proizlazi iz još neostvarene stavke od 150 milijuna kuna za Kaštijun, te izostanku pet milijuna kuna decentraliziranih sredstava za školstvo koje država nije doznačila.

Raspravu o proračunu je na kraju podvukao župan Valter Flego, rekavši da "nema panike", te da bi volio da su "ministar Linić i državni proračun u takvoj situaciji kao proračun Istarske županije".

Polugodišnji obračun proračuna je na kraju prihvaćen većinom glasova. Isti ishod imao je i predloženi rebalans ovogodišnjeg proračuna, koji po ukupnom iznosu od 402 milijuna kuna uopće nije mijenjan, već mu je promijenjena struktura uslijed reorganizacije županijskih odjela, uz jednu veću novu stavku od dva milijuna kuna za dokapitaliziranje AZRRI-ja. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter