Skupština IŽ-a jednoglasno protiv centralizacije


Na večerašnjoj tematskoj sjednici posvećenoj prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju, vijećnici Skupštine Istarske županije jednoglasno su usvojili deklaraciju kojom zahtijevaju očuvanje regionalne posebnosti Istre, ali i decentralizaciju Hrvatske nasuprot još većoj centralizaciji koju, po gotovo jedinstvenom mišljenju svih istarskih političkih opcija, taj zakon uvodi.

Raspravu je otvorio župan Valter Flego, koji Zakon smatra važnim ali drži prijedlog tog Zakona nije donio očekivane konkretne i mjerljive elemente koji će utjecati na razvoj.

Krucijalno je, naglasio je Flego, pitanje planskih područja, jer se iz prijedloga Zakona ne vidi koji je njihov cilj i svrha.

Preseljenje sve više državnih institucija s nadležnošću za Istru iz Istre u Rijeku Flego također smatra neprihvatljivim, a u kontekstu ovog Zakona sve je to korak ka daljoj centralizaciji i birokratizaciji. "Mi svoju regiju imamo, to je Istra, a ne Sjeverni Jadran i Lika", kazao je Flego.

Tedi Chiavalon u ime IDS-a i partnera iznio je prijedlog "Deklaracije o regionalnom razvoju", kojom se traži očuvanje autonomije jedinica regionalne samouprave, protivi se ikakvom statusu subregije za Istru, od državne se vlasti zahtijeva drukčija koncepcija politike regionalnog razvoja, zaustavljanje seljenja institucija u Rijeku i povratak već preseljenih, te se traži dosljedna decentralizacija. Ako bude potrebno, navodi se također u prijedlogu Deklaracije, "Skupština Istarske županije je spremna ako to bude potrebno na odgovarajući način o tome tražiti mišljenje građana Istre".

Tanja Vrbat u ime kluba SDP-a i partnera predložila "Rezoluciju o jedinstvenosti Istre", kojom bi se od Vlade i Sabora tražilo da se regije preciznije definiraju u hrvatskom Ustavu, te da bude zajamčeno da će Istra biti jedna od hrvatskih regija. Vrbat je naglasila da je medijska konstrukcija koja u političkim konceptima ne postoji, bojazan da će se Istarska županija ukinuti i time izgubiti regionalnu samobitnost.

Nakon usuglašavanje stavova između vijećničkih klubova, na usvajanje je ponuđena, i jednoglasno usvojena, jedinstvena "Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre" u kojoj su spojeni tekstovi koje su svaki za sebe predložili IDS i SDP; župan je obvezan da u sklopu javne rasprave predlagaču uputi i konkretne primjedbe na prijedlog Zakona o regionalnom razvoju, a na uključenje u javnu raspravu obvezani su i svi gradovi i općine u Istarskoj županiji. (Davor ŠIŠOVIĆ, foto Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE

 


Podijeli: Facebook Twiter