Skupština i građani odlučuju o sjedištu Županije

Pazinsko sjedište Županijske skupštine (M. RIMANIĆ)
Pazinsko sjedište Županijske skupštine (M. RIMANIĆ)

Saborski zastupnik i predsjednik pulskog IDS-a Valter Boljunčić ponovno je aktualizirao inicijativu kojom traži da Pula postane sjedište Istarske županije, čime bi Pazin izgubio ovaj važan administrativni status. Taj se prijedlog danas našao i na sjednici Vlade koja načelno nema ništa protiv, ali traži da se o svemu prethodno očituje Županijska skupština. Vlada je u svom obrazloženju navela da je predlagatelj, u ovom slučaju Boljunčić, uz očitovanje Skupštine dužan pribaviti i mišljenje građana s područja na koje se odnosi promjena.

Teško je prognozirati kada bi se ova točka mogla naći na dnevnom redu Skupštine čija je konstituirajuća sjednica zakazana za ponedjeljak, no s obzirom na IDS-ovu većinu, nije teško zaključiti da će izglasavanje proći glatko. Iako je stav IDS-a o pulskom sjedištu Županije široj javnosti poznat još od 2009., kada je istu inicijativu Saboru uputio tadašnji saborski zastupnik i aktualni pulski gradonačelnik Boris Miletić, tome se oštro protivi IDS-ovac i gradonačelnik Pazina Renato Krulčić koji kaže da ima podršku Pazinjana.

Boljunčić smatra da se građani Istre ne identificiraju s Pazinom kao sjedištem Županije.

- No prioritet je policentričan razvoj Istre pa u tom smislu želimo da Pazin i dalje ostane sjedište Županijske skupštine, kazao je Boljunčić kojem je drago što je Vlada zatražila očitovanje Skupštine jer to potvrđuje da se o važnim stvarima za Istru napokon odlučuje u Istri. 

- Pozdravljam odluku Vlade koja je zatražila mišljenje Skupštine čime je odluka prenesena na nižu razinu vlasti. To je dobar korak prema većoj autonomiji Istre, a ovako nešto se dosad još nije dogodilo, veli predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter