Skupština HOO-a ukorila Zdravka Mamića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupština Hrvatskog olimpijskog odbora na današnjoj je sjednici prihvatila preporuku Etičkog odbora HOO-a, te je izrekla mjeru ukora izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću zbog njegovih izjava na račun ministra Željka Jovanovića, jer su neprimjerenim i neprihvatljivim govorom u javnosti povrijeđena temeljna načela olimpizma, prije svega očuvanje dostojanstva pojedinca, i nanesena je šteta ugledu hrvatskog sporta, priopćio je Hrvatski olimpijski odbor.

Hrvatski olimpijski odbor navodi kako je Etički odbor utvrdio da je Zdravko Mamić svojim govorom u javnosti 15. ožujka na radiju Soundset Plavi, govoreći o ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću, upotrebom neprimjerenih, uvredljivih i neprihvatljivih riječi povrijedio temeljne vrijednosti i načela olimpizma, prije svega očuvanja dostojanstva pojedinca, te time nanio štetu cjelokupnom hrvatskom sportu.

Inače, prijavu za pokretanje postupka protiv Zdravka Mamića podnio je Splitski klub olimpijaca.

U intervjuu za Soundset Plavi Zdravko Mamić je među ostalim izjavio kako ministar Jovanović mrzi sve što počinje sa "hrvatski" jer ima krvna zrnca koja pretežu na onu stranu koja mrzi sve hrvatsko, te da je on uvreda za hrvatski mozak i hrvatskog čovjeka.

Inače, ukor je osim upozorenja jedina mjera koju Skupština HOO-a može izreći kada se ne radi o članici HOO-a ili osobi koja je član nekog tijela HOO-a, kao što je to u slučaju Zdravka Mamića.

Još ranije, 11. travnja, Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza pokrenula je postupak protiv Zdravka Mamića zbog neprimjerenih izjava o ministru Jovanoviću, ali je Izvršni odbor HNS-a 23. travnja obustavio disciplinski postupak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter