Skupština HNS-a: Problem huliganizma, oštra rasprava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjoj godišnjoj skupštini Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) umjesto protokolarnih točaka dnevnog reda u prvi plan je izbio problem huliganizma jer je gost bio član Izvršnog odbora Uefe Grigorij Surkis, koji je upozorio da Hrvatskoj prijeti realna opasnost da klubovi i reprezentacija budu suspendirani iz međunarodnih natjecanja ako dođe do ponavljanja huliganskih izgreda na nogometnim stadionima.

Surkis je kazao da dio problema huliganizma leži u odsutnosti akcija hrvatskih vlasti protiv huliganskih ispada, te je pozvao hrvatska državna tijela da preuzmu inicijativu i pokažu nultu toleranciju prema huliganizmu.

Nakon toga se skupštinarima obratio pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi koji je pročitao pismo hrvatske Vlade upućeno predsjedniku Uefe Michelu Platiniju kao odgovor na njegovo pismo hrvatskoj Vladi u kojem on upozorava na problem huliganizma. Skansi je kazao da je Platinijevo pismo diplomatski neprimjeren potez te da je neprimjereno da se odgovornost za problem navijačkih izgreda prebacuje na Vladu, kada HNS i Udruga prvoligaša ne provode propise o licenciranju klubova.

"Vlada je prepoznala važnost borbe protiv nasilja i inzistira na provođenju zakona, jer je to jedini način rješenja problema. Zato nam je nevjerojatan odnos HNS-a koji prebacuje odgovornost na Vladu. HNS i Udruga prvoligaša su dužni poštovati pravila postupka licenciranja i sigurnosne uvjete na stadionima. Što se tiče huliganizma na stadionima, situacija u Hrvatskoj nije ništa lošija od ostatka Europe, i ne slažemo se kad Uefa potencira taj problem samo za Hrvatsku. Zato pismo gospodina Platinija premijeru Milanoviću smatramo diplomatski neprimjerenim", rekao je Skansi na skupštini HNS-a.

On je dodao da Ministarstvo radi na prevenciji i provodi akcijski plan, a što se tiče uvjeta koje će klubovi koji se natječu u Prvoj ligi morati ispuniti, naveo je kako će do srpnja 2013. svi klubovi morati imati povjerenika za sigurnost i kontrolnu sobu, do veljače 2014. sustav videonadzora, a do srpnja 2014. brojače ulaznica na stadionima. Ponukan Skansijevim izlaganjem, član Izvršnog odbora Uefe Grigorij Surkis ponovno je izašao za govornicu te je izjavio kako je iznenađen što je Platinijevo pismo hrvatskom premijeru ocijenjeno diplomatski neprimjerenim, te da se je nadao dijalogu.

Nakon toga je govorio Zdravko Mamić, prvi čovjek Dinama i član IO HNS-a, koji je optužio Vladu RH da želi napraviti čistku u HNS-u kako bi tamo postavila svoje ljude. "Prije dolaska ove vlasti smijenjen je Vlatko Marković sa čela HNS-a, a to smo morali napraviti zato jer se politika uplela i sve nas je ovdje htjela maknuti i postaviti svoje ljude. Proganjani smo od (predsjednika države) Josipovića i (ministra) Jovanovića kao u najgora vremena. Gospodine Surkis prenesite Platiniju da volimo ljude u Uefi i nemojte nas ostaviti na cjedilu. Vlast nije vječna, ali nogomet jest", zaključio je Mamić, te dodao kako ne vjeruje da je premijer Milanović napisao pismo koje je na skupštini pročitao Skansi. "Ne vjerujem da je premijer Milanović napisao ovo pismo, jer je on bio diplomat u Bruxelessu i sigurno ne bi napravio ovakav diplomatski gaf", rekao je Mamić.

Ovaj su puta skupštinari HNS-a i novinari bili odvojeni, skupštinari u jednoj, a novinari u drugoj dvorani zagrebačkog hotela Hilton. Novinari su skupštinu pratili putem izravnog video prijenosa, ali nisu mogli čuti dio Surkisove replike Skansiju i dio govora Zdravka Mamića, budući da je nestalo tona u novinarskoj sobi. Nakon završetka skupštine HNS-a novinari su zamolili za komentar pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petra Skansija, koji je tom prilikom kazao: "Na skupštini nisam dobio priliku za repliku. No, poznato je da ja nisam stranački opredijeljen, ali gospodin Mamić je iskoristio skupštinu da jasno pokaže svoju opredijeljenost, a budući da se nitko nije usprotivio tome zaključio sam da ovdje vlada prilično jednoumlje. Očito je da je Mamićev zaključak da treba čekati kraj ove vlade i da će biti bolje kad dođe njegova partija na vlast". (Hina, foto D. SOPTA/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter