Skupština HND-a: Gase se mediji, gube radna mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko novinarsko društvo već godinama traži donošenje medijske strategije, no zbog situacije u Ministarstvu kulture neizvjesno je kako će se rad na medijskim zakonima nastaviti, upozorio je Zdenko Duka, predsjednik HND-a na 53. skupštini Hrvatskog novinarskog društva.

Osvrnuvši se na situaciju u domaćim medijima, Duka je podsjetio kako je ove godine izgubljeno najviše novinarskih radnih mjesta, ugašeno je više medija, a nastavljena je tabloidizacija nauštrb kvalitetnih i društveno relevantnih informacija. Pomak nabolje ostvaren je jedino na HRT-u, primijetio je Duka.

- Novinarski rad nije rad na traci, istaknuo je Duka analizirajući sistematizacije u pojedinim novinskim redakcijama. Apelirao je na zaštitu profesionalizma, ali i upozorio na ugrožen socijalni položaj novinara. Na tome se može raditi samo zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske, kako je komentirao Duka.

- Na privatnim televizijama, kao i na portalima, premalo je naših članova, svjestan je Duka.

Na manjak prihoda upozorio je predsjednik SNH Anton Filić.

- Ove godine uprihodili smo 100.000 kuna manje, a velik dio proračuna utrošili smo na pravnu pomoć našim kolegama koji su mahom pokretali radne sporove zbog otkaza u svojim redakcijama, objasnio je Filić, zatraživši od skupštine da razmisli o mogućnosti zapošljavanja pravnika u HND-u i SNH-u. (A. R. K./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter