Skupština esula prvi put u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga "Slobodna opcina Pula u egzilu", ciji su clanovi Puljani koji su 1947. godine napustili ovaj grad, svoju ce godišnju skupštinu održati prvi put u Puli sutra u 16.30 sati u pulskoj Zajednici Talijana. Esuli ce u Puli boraviti od 16. do 19. lipnja u hotelu Riviera. Program njihovog pulskog druženja objavljen je u listu esula Arena di Pola, a medu znacajnijim dogadanjima je i susret s rukovodstvom i clanstvom pulske Zajednice Talijana u petak, 17. lipnja.

Nedjelja je rezervirana za misu u pulskoj katedrali, koju ce predvoditi bivši tršcanski biskup rodom iz Pule mons. Eugenio Ravignani te bivši župnik vlc. Željko Staver. Osim razgledavanja grada i posjeta zajednicama Talijana u Balama i Vodnjanu, kraceg boravka u Fažani i razgledavanja otocja Brijuni, pulski ce esuli položiti vijenac na Mornarickom groblju.

Ocekuje se da ce tih dana Pulu posjetiti dvjestotinjak esula, a predsjednik udruge Silvio Mazzaroli u svom je uvodniku u Areni di Pola napisao da je program osmišljen tako da ce okupljanje biti susret sugradana bez politiziranja i nametanja uloge institucija, s ciljem izbjegavanja situacija koje bi mogle povrijediti osjecaje i uvrijediti one kojima je ovakav skup nepoželjan.

Vezano za dolazak velikog broja esula od Policijske uprave istarske htjeli smo doznati hoce li pojacati mjere opreza i aktivnosti po tom pitanju. Iz PU istarske javljaju da ne ocekuju protupravna ponašanja u povodu dolaska esula niti da raspolažu saznanjima o ponašanjima koja bi zahtijevala poduzimanje pojacanih mjera sigurnosti. (B. V., M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter