Skupština dala županu zeleno svjetlo za potpis

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva najznacajnija projekta županijskih vlasti u ovom mandatu u cetvrtak navecer su u Pazinu na izvanrednoj sjednici Skupštine Istarske županije dobila podršku vijecnika.

Projekt Brijuni rivijera, odnosno ugovor o provedbi razvojnog programa tog projekta na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok sv. Katarina-Monumenti dobio je konacnu suglasnost jer za njega su uz vijecnike IDS-a glasali i oni iz HDZ-a, liberal Ivica Mikulcic i bivši clan HSU-a Zdenko Pliško, dok je protiv bilo devet vijecnika, i to nezavisni (Plinio Cuccurin je otišao ranije sa sjednice, op.a.), sva tri vijecnika SDP-a, Evelina Biassol Brkljacic iz HSU-a i Josip Anton Rupnik (Zeleni), dok je suzdržana bila jedino Mirjana Antonelic iz HNS-a koja je u Skupštinu ušla zahvaljujuci koalicijskoj izbornoj listi IDS-HNS.

Naknadno je u dnevni red na traženje župana uvršteno izjašnjavanje vijecnika o svega nekoliko sati ranije potpisanom sporazumu o sufinanciranju izgradnje nove Opce bolnice u Puli s premijerkom Jadrankom Kosor. On je usvojen s 27 glasova za, bez glasa protiv i bez suzdržanih, s tim da su nezavisni najavili da nece glasati pa to nisu niti ucinili.

Nezavisni vijecnik Plinio Cuccurin je na pocetku izvanredne skupštine rekao da ona nije sazvana legalno, tražio je autenticno tumacenje nekih clanaka poslovnika pa je Maja Šaric, predsjednica odbora za statut, poslovnik i upravu, rekla da je predsjednik Skupštine taj koji ocjenjuje koji su to posebno važni razlozi za sazivanje izvanredne sjednice.

Ova ce skupština ostati zabilježena i po dva istupa njenog predsjednika Dina Kozlevca koji rijetko govori, ali je sada i u politickoj funkciji predsjednika SDP-a Istre govorio o razmimoilaženju s koalicijskim partnerom IDS-om. I kod bolnice i kod Brijuni rivijere je ukazao na to da te projekte podržavaju, ali ne i žurnost kojima se oni donose svega nekoliko mjeseci pred parlamentarne izbore.

"Vlada je svjesna da u dva, tri mjeseca ne može osigurati financijska sredstva za gradnju bolnice i da je to delegirano novoj Vladi", veli Kozlevac koji vjeruje da ce to biti koalicijska Vlada SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a.

Svojevrstan odgovor dao mu je župan izjavom da bi i "na sam dan izbora potpisao takav sporazum kao što je onaj o bolnici makar morao dan kasnije dati ostavku jer se tim cinom pokazuje da se nešto želi napraviti".

Vrlo je slikovit bio HSLS-ovac Ivica Mikucic koji je, raspravljajuci o projektu Brijuni rivijera, rekao da nije do sada znao da je brzina prepreka.

"Ne mogu shvatiti gdje leži problem u tome koja ce ga Vlada potpisati. Imamo dvostruku garanciju. Ne možemo uopce izgubiti. Imamo Vladu Jadranke Kosor i imamo buducu koalicijsku Vladu", konstatirao je Mikulcic tvrdeci da projekt Brijuni rivijera nema alternativu.

"Usvajanjem projekta dajemo primjer slobodne investicijske klime i iskazujemo jaku politicku volju da se sada i ovdje krenu u realizaciju", istice Alida Perkov iz IDS-a. Mirjana Antonelic iz HNS-a ne osporava važnost Brijuni rivijere koji je nazvala "projektom stoljeca", ali smatra da ga treba potpisati nova koalicijska Vlada.

Evelina Biassol Brkljacic (HSU) se založila za još jedno citanje jer ugovor smatra nedorecenim i tvrdi da nije usmjeren na zaštitu stanovništva. Rupnik je dao nekoliko amandmana koji na glasanju nisu prošli, dok su oni Cuccurinovi povuceni pa se o njima nije niti glasalo.

U završnom obracanju župan je rekao da je ugovor za Brijuni rivijeru sastavljan sa svim razinama vlasti i u suradnji s Državnim odvjetništvom. Ustvrdio je da ce lokalna zajednica najviše dobiti realizacijom projekta iako je skoro 80 posto zemljišta u državnom vlasništvu. Vjeruje da ce nova Vlada krajem sijecnja 2012. birati investitore gdje bi ulaganja u ove tri lokacije trebala biti oko dvije  milijarde kuna.


Podijeli: Facebook Twiter