Skupocjeni električni ljepotani na istarskim cestama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S ciljem promicanja električnih vozila, zaštite okoliša, uštede energije te dakako turizma, danas je u Poreču startao četvrti internacionalni rally električnih vozila Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017. Višednevna parada krenula je sa 60 automobila iz Pule, a prva početna stanica je bila ispred Arene, preko Vodnjana na porečki Trg Slobode, gdje se i održala službena ceremonija otvaranja u popodnevnim satima.

Građani, ali i turisti, elektriće su u Poreču dočekali s oduševljenjem i ovacijama. Mnogi se čudili što nigdje nije bilo dima ili klasičnih miomirisa spaljenih oktanskih tekućina. Automobili se nisu niti čuli, pa su da nekog ne udare, vozači svoju blizinu morali nagovještavati trubom. U povorci lijepih i skupocjenih automobila bilo je zaista svakakvih modela elegantnih Tesla vozila koji su se međusobno razlikovali tek u boji karoserije i unutrašnje opreme.

Ne treba niti spominjati kako se oko parkiranih vozila odmah stvorila velika gužva, a svatko je želio saznati njihove osnovne karakteristike ili bar samo malo zaviriti u njihovu unutrašnjost. Koliki im je cestovni domet? Koliko mogu potegnuti? Gdje je mjenjač? - bila su to samo neka od postavljenih pitanja. A cijena? O tome bolje i ne raspravljati. Dovoljan je podatak da primjerice za jednoga Teslu treba izdvojiti 100 tisuća dolara pa se odmah dođe do čudnih računica koliko se onih "šporkih" na fosilna goriva može kupiti za isti novac. Iako su u startu poprilično skupi, ti automobili kasnije gotovo da i ne trebaju nikakvo održavanje, cijena vožnje je zanemariva, otprilike osam kuna za jedno punjenje, pa kada se svemu pridoda velika ušteda, možda se netko i predomisli kupnjom jeftinijeg modela poput Smarta od 20 tisuća, objasnio nam je jedan od sudionika.

Od svih vozila na najviše je pažnje privlačio Teslin model X. Radi se o crossoveru koji će vas za 3.2 sekunde katapultirati do 100 kilometra na sat i za taj luksuz izbiti vam iz novčanika i 142 tisuće američkih novčanica. Dizajnom je odskakao od svih modela parkiranih u Poreču, a "falcon" vrata koja se otvaraju prema gore, poput krila sokola, bila su njegov najupečatljiviji detalj.

Nakon parkiranja na Trgu pridošle vozače ovogodišnjega rally zdanja pozdravila je porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, rekavši kako je iznimna čast što je Poreč ponovno izabran kao polazišna točka natjecanja. Naglasila da su ovi automobili svojevrsni ambasadori ekologije, te zaželjela ugodan i miran nastavak puta.

Potom je na velikome gradskome parkiralištu održan je i brzinac spretnosti. Vozači su morali u što kraćemu roku svojim vozilima prolaziti između postavljenih čunjeva. Obzirom da je ovo bio samo jeden od zadanih brzinaca, konačan pobjednik doznati će se tek kada odvoze svu kompletnu zadanu dionicu kroz gradove.

Nakon Poreča, kroz osam dana vožnje rutom dugom 1300 kilometara, kroz predivne krajolike koji vode preko pet otoka i šest nacionalnih parkova, uz mnoštvo atrakcija, timovi e-vozila u svojoj će električnoj avanturi obići i Rovinj, Hum, Kringu… te druge hrvatske gradove s ciljem 7. lipnja u Zagrebu gdje će biti proglašenje pobjednika. (Ivan GRGAT, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter