Skupocjeni Aston Martin završio u sijenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milijun i pol kuna bit ce potrebno novom vlasniku automobila s fotografije da ga dovede u izvorno stanje, no mala je to cijena za djelic automobilske ikonografije kao što je Aston Martinov DB5.

Jedan od najprepoznatljivijih klasicnih automobila koji je svojevremeno bio zvijezda serijala James Bondovih filmova pronaden je nakon više od dvadeset godina zatrpan pod plastom sijena i kokošjeg izmeta na jednoj od brojnih farmi u Pennsylvaniji.

S obzirom na to da vlasniku nedostaje ravno milijun i pol kuna potrebnih za restauraciju, automobil ce se naci na aukciji Bonhams u Monaku potkraj travnja.

Buduci da je rijec o jednom od manje od 1.000 rucno proizvedenih primjeraka izradenih u Aston Martinovim pogonima Newport Pagnell izmedu 1963. i 1965. ocekuje se da ce postici višemilijunsku cijenu na aukciji.

DB5 je svojevremeno bio najskuplji sportski automobil na svijetu za koji je valjalo izdvojiti cak 4.000 britanskih funti.

Njegov šesterocilindricni motor razvijao je 272 KS, s mjesta do 100 km/h ubrzavao za 7,1 sekundi te mu omogucavao maksimalnu brzinu od 230 km/h, što se i danas, gotovo pola stoljeca kasnije, smatra sportskim performansama.


Podijeli: Facebook Twiter