Skupo prodali zemljište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijecnici Vrsara su jednoglasno prihvatili ponudu tvrtke Orsera nekretnine za kupnju 620 kvadrata opcinskog gradevinskog zemljišta na Trsinama. Rijec je o jedinoj ponudi pristigloj na natjecaj raspisan krajem rujna, koji je pocetnu cijenu postavio na cak 2,9 milijuna kuna, a interesent je ponudio 30-ak tisuca kuna više. Na pitanje Ivana Trošta (nezavisna lista) je li bilo nužno prodavati zemljište upravo u vrijeme pada cijena, te konstataciju da "onoga što smo prodali više nema", IDS-ov nacelnik Franko Štifanic je rekao da opcina može biti više no zadovoljna postignutom cijenom od 650 eura po kvadratu. To je, po njegovim rijecima, najmanje dvostruko više od procijenjene vrijednosti zemljišta u neposrednoj blizini. Kako je naveo v. d. procelnika Marin Grgeta, ponuditelj je i vlasnik susjedne parcele, te lokalne vlasti imaju saznanja da ce graditi za vlastite potrebe, a ne stanove za tržište, što s obzirom na kvadraturu parcele nije ni izgledno.

Jednoglasno je odluceno da ce vijecnici i dalje primati naknadu od dvije dnevnice po sjednici na koju dodu. Prevedeno u konkretne brojke, to iznosi oko 340 kuna, receno je na pitanje Mirka Vukoje (HDZ). Predsjednik vijeca i dalje ce mjesecno primati 35 posto prosjecne neto place u Hrvatskoj, a njegove dvije zamjenice po 25 posto. Prosjecna neto placa inace je podatak Državnog zavoda za statistiku, i za rujan je iznosila 5, 2 tisuce kuna.

Odbijenicu vijeca dobile su pak dvije ponude za prvokup zgrada u zašticenom starom gradu, koje imaju status kulturnog dobra pa su ih vlasnici, u slucaju prodaje, dužni najprije ponuditi državnim i lokalnim vlastima. Vlasnik ruševnog objekta površine 34 kvadrata Opcini ga je ponudio za 108 tisuca eura, dok su vlasnici prizemlja i potkrovlja kuce tlocrtne površine 40 kvadrata, i 25 kvadrata dvorišta, tu cjelinu ponudili za sto tisuca eura. Vijecnici su, medutim, jednoglasno odlucili da Opcina ni u jednom od dva slucaja nece koristiti pravo prvokupa.


Podijeli: Facebook Twiter