Skupna izložba "4in1" u perojskoj crkvi sv. Stjepana


Sinoć je u crkvi sv. Stjepana u Peroju otvorena skupna izložba "4in1", a svoje su radove u četiri zasebna prostora ovog obnovljenog sakralnog objekta izložili multimedijalni umjetnici Solidea Guerra, Roberta Weissman Nagy, Matija Debeljuh i Silvo Šarić.

Roberta Weissman Nagy predstavila se u gornjem dijelu crkve minimalističkom instalacijom od užadi "Kutija je konačno prazna", ukazujući da svaki prostor, pa tako i ovaj nekad sakralni, pa gospodarski, a sada i galerijski, ovisi o ljudima i konkretnim okolnostima vremena.

Solidea Guerra izložila je također na katu dvije slike, a prikazanim likovima na rubu apstraktne pojavnosti autorica je htjela, kako je prilikom otvaranja izložbe kazala povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Franić, dotaknuti duhovno u nama.

Poštujući ambijent u kojem izlaže, Silvo Šarić se fokusirao na zid crkve na koji je, želeći osvijetliti njegovu ljepotu i dubinu, projicirao dodatnu, detaljističku fotografiju zida, dok je u bočnoj prostoriji u prizemlju Matija Debeljuh izložio minimalističku i posve neosvijetljenu crno-bijelu fotografiju prirode koju posjetitelj, u dosta zamračenom dijelu ovog sakralnog objekta, postupno otkriva.

- Crkva je izgrađena u 9. stoljeću nove ere, a ovi su joj autori 1.100 godina kasnije dali novu, umjetničku supstancu. Koristili su različite tehnike i medije, no radovi im korespondiraju s prostorom kojemu su dali novi život i novi put. Inače suvremeni konceptualni umjetnici često izlažu u modernim, hi-tech prostorima, i zato mi je posebno drago što su se ovi autori odlučili za ovaj obnovljeni sakralni objekt, kazala je Kristina Tamara Franić.

Uoči otvorenja izložbe na gitari je nekoliko skladbi suptilno izvela i otpjevala Ana Predan. (Napisao i snimio Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter