Skuplji plavi dizel za ribare i poljoprivrednike

Ribari ljuti što nisu bili obaviješteni o promjeni goriva (M. MIJOŠEK)
Ribari ljuti što nisu bili obaviješteni o promjeni goriva (M. MIJOŠEK)

Plavi dizel povlači se s tržišta, neslužbena je informacija koja ovih dana kola među ribarima i poljoprivrednicima, koji su ujedno i jedini korisnici tog jeftinijeg goriva.

Na mnogim benzinskim postajama u Hrvatskoj, ali i u Istri plavog dizela doista trenutno nema. Jučer se, doduše, na benzinskoj postaji u Umagu pojavio, ali tamošnji ribari sumnjaju da se plavi dizel zapravo ukida.

U Ini odgovaraju da su zbog promjena zakonske regulative morali prilagoditi proizvodnju plavog dizela u skladu s ekološkim zahtjevima koji propisuju da to gorivo na hrvatskom tržištu "mora biti euro kvalitete".

Neslužbene informacije iz te kompanije govore da se plavi dizel zapravo ne ukida, već se mijenja njegova kvaliteta. To će vjerojatno utjecati i na cijenu goriva, koja će za ribare i poljoprivrednike na koncu biti viša nego sadašnjih 6,26 kuna po litri. O cijeni u Ini zasad ne govore.

Neki ribari razmišljaju o tužbi protiv Ine ili države. Njima je, naime, zakonom omogućena kupovina subvencioniranog goriva. "Sada nam se uskraćuje to pravo", upozorava savudrijski ribar Danilo Latin.

Tvrdi da je na nedavnom sastanku istarskih ribara s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za ribarstvo upitao hoće li i dalje biti plavog dizela, na što mu je odgovoreno potvrdno, uz napomenu da država više neće plaćati razliku u cijeni goriva.

Tonči Trevižan, predsjednik Ceha ribara Istre, jučer je bio na sastanku predstavnika ribara Hrvatske te nam je kratko, u pauzi sastanka, uspio reći da su im predstavnici Ministarstva poručili da će cijena plavog dizela bolje kvalitete biti skuplja nego sadašnja za 60 lipa po litri.

Rečeno im je i da će država, ukoliko bude novca, do 1. srpnja ipak nastaviti isplaćivati razliku u cijeni goriva. (B. ŽIŽOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter