Skuplji kruh i cigarete, jeftinije telefoniranje

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

U "obećanoj zemlji" Europskoj uniji mogli bismo živjeti skuplje nego do sada. Prema podacima koji su dostupni javnosti, nema sumnje da će ulaskom Hrvatske u Uniju poskupjeti velik broj proizvoda široke potrošnje i svakodnevnih namirnica, od kruha i mlijeka do cigareta i alkohola. Može se očekivati da će nešto i pojeftiniti - posebno nakon određenog vremena, kada se hrvatski trgovci suoče s jeftinijom europskom konkurencijom - ali jasno je da će ulazak u EU 1. srpnja 2013. biti šok za novčanike najvećeg broja građana.

Glavni razlozi za poskupljenja su promjena carinskih stopa i trošarina za niz proizvoda koje će se prilagoditi onima u EU-u, kao i ukidanje nulte stope PDV-a za kruh, mlijeko, novine i knjige koja je sada na snazi. Ukidaju se hrvatske carine, a za robu koja se uvozi iz trećih zemalja primjenjivat će se TARIC model Europske unije. Promjena se može očekivati na trošarine za kavu, alkohol, cigarete, naftu i naftne derivate.

Najniža stopa PDV-a u EU-u iznosi pet posto, a toliko će se najmanje mijenjati i za proizvode koji u nas nemaju PDV-a. Prema riječima ministrice kulture Andree Zlatar Violić, PDV za knjigu iznosit će pet posto. Za toliko se može očekivati i poskupljenje dnevnih novina. Koliko će zbog promjene PDV-a poskupjeti kruh i mlijeko još se ne zna jer službenih informacija o tome nema. Ali pet posto skuplje mlijeko i kruh najmanje su što možemo očekivati.

Ekonomski analitičar Damir Novotny objašnjava da su korekcije cijena nužne: "Ulaskom u Europsku uniju doći će do tzv. konvergencije cijena. To pokazuju iskustva Slovenije, Češke i Slovačke, gdje se cijene izjednačavaju s onima u drugim zemljama EU-a. Dobar dio proizvoda morat će poskupjeti, poput energenata, goriva i cigareta, dok će telekomunikacijske usluge i dio hrane pojeftiniti."

Poskupjeti bi mogla i potrošačka elektronika, poput televizora, kompjutora, električnih bicikala i igračaka. Pravila koja vrijede za uvoz proizvoda iz, primjerice, Kine znatno će se promijeniti. Prema nekim izračunima, LCD televizori i monitori poskupjet će 14 posto, električni bicikli 60 posto, no stručnjaci upozoravaju da je teško procijeniti opsege poskupljenja jer će se trgovci morati suočiti s europskom konkurencijom i smanjivati vlastite marže. Očekuje se i porast cijena PET ambalaže, što bi moglo poskupjeti bezalkoholna pića.

Zbivanja na tržištu prehrambenih artikala bit će posebno zanimljiva jer bi nakon prvobitnog šoka zbog poskupljenja i većeg PDV-a, mehanizmi tržišta mogli ići na ruku hrvatskim potrošačima. Ukidanje sustava prelevmana - dodatnih zaštitnih carina - i konkurencija moglo bi imati pozitivan učinak na cijene. Ekonomist Damir Novotny napominje: "Bez obzira na nultu stopu, kod nas je mlijeko skuplje nego u Njemačkoj. Kruh i pecivo i danas su skuplji nego u Europskoj uniji, a promjenom PDV-a mogli bi još poskupjeti. Ipak, dugoročno će pojeftiniti jer ih nitko neće htjeti kupovati u trgovačkim lancima koji će držati više cijene. To se dogodilo u Sloveniji - umjesto u Mercator, kupci su pohrlili u Lidl ili Interšpar." (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter