Skuplje mjesečne karte za srednjoškolce-putnike

Autobusni kolodvor Pazin (A. DAGOSTIN)
Autobusni kolodvor Pazin (A. DAGOSTIN)

Za srednjoškolce koji autobusom ili vlakom putuju k svojoj obrazovanoj ustanovi, što se odnosi na čak 2.500 učenika u Istarskoj županiji, za razdoblje od rujna do prosinca stigao je novi financijski teret koji će im povećati cijenu karte za prosječnih 13 posto.

Što dalje od škole, to država manje plaća

Povrh četvrtine cijene mjesečne karte koju inače plaćaju srednjoškolci (odnosno njihovi roditelji), za razdoblje od rujna do prosinca morat će plaćat razliku do 75 posto cijene mjesečne učeničke karte koju je utvrdila država istodobno limitiravši je uredbom koja proporcionalno spušta taj postotak koji se plaća iz državnog proračuna s povećanjem udaljenosti mjesta školovanja. U praksi država prosječnom istarskom srednjoškolcu sufinancira kartu u iznosu od 62 posto, dok je razliku od otprilike 13 posto (do razine od 75 posto) od 2012. godine Istarska županija odlučila preuzeti na sebe od čega je ovog rujna odustala uslijed značajnog porasta troškova sufinanciranja.

Naime, Istarska županija je već do konca lipnja uplatila gotovo sva na godišnjoj razini predviđena sredstva za sufinanciranje prijevoza. Od, u županijskom proračunu osiguranih 1,43 milijuna kuna, u prvoj polovici godine potrošeno je već 1,21 milijun, dok je za čitavu lanjsku godinu bilo utrošeno tek 1,31 milijun kuna. Razlog takvom povećanju troškova iz županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu objašnjavaju značajnim povećanjem limita sufinanciranja koje je u odnosu na 2013. godinu donijela Vlada, zatim poskupljenjem cijene prijevoza (prema našim informacijama cijene prijevoza u odnosu na lanjsku godinu porasle su do pet posto), te blagim porastom broja učenika-putnika.

Ministarstvo duguje 1,9 milijuna kuna

Na takvu županijsku odluku utjecala su također dugovanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prema Istarskoj županiji budući da joj Ministarstvo još nije doznačilo sredstva za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola za mjesec lipanj i rujan u visini od 1,9 milijun kuna. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan kaže da su još 16. rujna obavijest o takvoj županijskoj odluci uputili svim školama, općinama, gradovima i prijevoznicima, međutim, tema je u žižu javnosti došla tek ovih dana. "Sufinanciranje prijevoza redovitih učenika srednjih škola provodi se od rujna 2012. godine, na način da je Vlada Republike Hrvatske (krajem kolovoza i krajem prosinca) donosila odluke o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju rujan-prosinac, odnosno siječanj-lipanj, kojima je utvrđivala kriterije i način sufinanciranja međumjesnog javnog prijevoza redovitih učenika u navedenom razdoblju. Sredstva se osiguravaju u Državnom proračunu u visini od 75 posto vrijednosti mjesečne karte sukladno limitima utvrđenim u odlukama Vlade", kažu iz županijskog odjela.

Također podsjećaju da postoji mogućnost sudjelovanja općina i gradova u financiranju ostatka cijene mjesečne učeničke karte (dakle 25 posto cijene karte), međutim, rijtko se koja općina odlučuje na takav izdatak. Uz riječki Autotrans prijevoz putnika također provode prijevoznici Brioni, Fils, App Varaždin i Pulapromet te dakako Hrvatske željeznice koje su obavezne za učenike čija je adresa prebivališta/boravišta udaljena do dva kilometra od željezničke postaje.

O sufinanciranju razlike u idućoj godini razgovarat će se prilikom donošenja novog županijskog proračuna za 2015. godinu. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter