Skuplje autocestama tek od 11. lipnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nove, 15 posto vece cijene cestarina na hrvatskim autocestama, nece stupiti na snagu 1. lipnja kako je bilo najavljeno, nego 11.lipnja. Rekao je to u srijedu u Rijeci ministar prometa Siniša Hajdaš Doncic, objašnjavajuci da je razlog odgode procedura pripreme za koju je potrebno nešto više vremena. Potvrdio je da se sa zacrtanom koncepcijom povecanja cestarine nastavlja po planu te je naglasio da ce od 1. lipnja svi zainteresirani moci kupiti ENC uredaje s popustom.

Po novom cjeniku putovanje od Rijeke do Zagreba koštat ce 69 kuna za osobni automobil, dok bi od Zagreba do Splita (Dugopolja) cestarina bila oko 180 kuna. Uredaja za elektronsku naplatu cestarine (ENC), cija je cijena iznosila oko 120 kuna, sada ce se prodavati za simbolicnu jednu kunu plus PDV. S tim uredajima bi svaki korisnik mogao izbjeci poskupljenje, jer uz prakticno besplatni ENC ide i 25 posto popusta na cestarinu, ali uz uvjet da svatko tko uzme ENC uplati minimalnu svotu od 500 kuna.

Osim navedenog ministar Hajdaš Doncic u Rijeci je najavio realizaciju niza razvojnih projekata, pa je tako kazao kako ce novci za izgradnju ceste D-403 biti osigurani na vrijeme, kao i da je moguce financiranje od strane Svjetske banke ili Europske banke za obnovu i razvoj.

- O tome ce se konkretnije raspravljati pocetkom naredne godine, jer za ovu godinu imamo rezervirana sredstva za projektiranje. Garantiram da ce financiranje ceste D-403 biti riješeno, kao i da ce ona biti spremna 2017. godine, odnosno u vrijeme kada se ocekuje dovršetak izgradnje Zagrebacke obale, kazao je Hajdaš Doncic, koji je osim toga kao jedan od prioriteta najavio obnovau željeznicke pruge Rijeka-Zagreb, koja ce u najkracem roku dobiti unificiranu elektrifikaciju, te drugi kolosjek na dionicama, gdje je to moguce i potrebno.

Hajdaš Doncic je danas u Rijeci u društvu rijeckog gradonacelnika Vojka Obersnela i primorsko-goranskog župana Vidoja Vujica posjetio Lucku upravu Rijeka, Jadroliniju, Lucku kapetaniju i kontejnerski terminal Brajdica.


Podijeli: Facebook Twiter