Skupljanje otpada po modelu do vrata do vrata u Žminju treba tek započeti

Na Žminjštini se još uvijek smeće prikuplja po starom modelu
Na Žminjštini se još uvijek smeće prikuplja po starom modelu

Zašto mještani Žminja nemaju mogućnost prikupljanja selektivnog otpada kao što se to čini u Rovinju, Kanfanaru i Balama? To nam je pitanje uputila jedna Žminjka, revoltirana činjenicom da je rovinjski Komunalni servis zadužen za gospodarenje otpadom i posebnim kategorijama otpada ne funkcionira i na ovom području.

Općina nema novaca za natječaj

No, prema riječima načelnika Žminja Marka Križmana, tvrdnja da Žminjci nemaju mogućnost prikupljanja selektivnog otpada nije najtočnija jer, kako objašnjava prvi čovjek Žminja, mještani to mogu činiti putem kanti postavljenih na šest punktova Žminjštine.

- Činjenica je da kućanstva nemaju svoje i zasebne kante za selektivni otpad, no s druge strane to mogu činiti na šest punktova Žminjštine. Osnovni je problem u tome što se kontejneri moraju nabaviti u Fondu za zaštitu okoliša i energentske učinkovitosti koji je ranijih godina raspisao natječaj za njihovu kupovinu, a na koji se mi kao Općina zbog neimanja novaca nismo mogli javiti. Prošle godine kada je novac iz proračuna bio osiguran za tu namjenu natječaja nije bilo, kaže Marko Križman, dodajući da danas Općina samo čeka raspisivanje novog natječaja a time i nabavku tih kanti.

Pitanje o tome zašto je Žminj na repu događanja postavili smo i direktoru Komunalnog servisa u Rovinju Marku Paliagi, koji objašnjava da svake godine "Komunalni" obavještava i poziva susjedne Općine da se uključe u natječaj Fonda za zaštitu okoliša oko nabavke spremnika i eko otoka za reciklažu dodajući da se kupuju na način prema kojem se 40 posto njihove vrijednosti financira iz državnog, a šezdeset posto iz općinskih, odnosno gradskih proračuna.

Rovinj, Bale i Kanfanar su u reguli

- Što se konkretno Žminja tiče, Komunalni je servis zadužen za odvoz i zbrinjavanje otpada. Isto tako činjenica je da uz Rovinj, Općine Bale i Kanfanar još od 2013. godine koriste ta sredstva i popunjavaju svoje kapacitete ali i da je u sklopu opremanja i podrške Žminju "Komunalni servis" do sada osigurao četiri eko otoka besplatno kao i jednu kontejner prešu, objašnjava Paliaga, dodavši i da je svjestan kako u ovom trenutku kapaciteti reciklaže u Žminju nisu na istom standardu kao i u drugim općinama i gradu, koje "komunalni" pokriva svojim uslugom.

- Na području Rovinja, Bala i Kanfanara već se duži niz godina aktivno provodi odvojeno prikupljanje otpada po vrstama i tzv. sustav "vrata do vrata" implementiran je građanima i još važnije, isti daje odlične rezultate. Također, s Općinom Žminj u više smo navrata pokušali uspostaviti isti režim, no nažalost i do sada bezuspješno. Vjerujem da će problem biti riješen skorašnjom nabavkom kontejnera, koji će osim smanjenja količine komunalnog otpada doprinijeti i manjim troškovima sakupljanja, odvoza i zbrinjavanja, kao i samog dopremanja otpada u Kaštijun.

Nemaju spremnike, no imaju reciklažno dvorište

A da Žminjci, u pogledu zbrinjavanja otpada baš i ne spavaju zimski san, dokaza je i skorašnje otvorenje reciklažnog dvorišta, na kojem će se prikupljat i selekcionirat krupni otpad.

- Kroz petnaestak dana Žminj će dobiti reciklažno dvorište, čija je izgradnja započela u studenom prošle godine, za čije je uređenje i opremu Općina osigurala 150 tisuća kuna. Dvorište, u kojem će se sakupljati glomazan otpad nalazi se u neposrednoj blizini mjesnog groblja i prostire na površini od oko tisuću četvornih metara, rekao nam je načelnik Žminja, Marko Križman. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter