Skupljaju se potpisi protiv UPU-a Delfin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prikupljanje potpisa podrške gradana za zahtjev za izmjenama Generalnog urbanistickog plana (GUP) na podrucju lucice Delfin pocinje danas, najavila nam je Dušica Radojcic iz Inicijative gradana.

"Clanovi inicijative ce u Puli prikupljati potpise podrške. Namjera nam je dokazati da odluka ove gradske vlasti nema potporu velikog dijela javnosti te da ne pristajemo na manipulaciju i korupciju u planiranju buducnosti svog grada", naglašavaju u inicijativi.

Podsjetimo da su se izmjene GUP-a za to podrucje našle i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeca u obliku amandmana dvaju oporbenih vijecnika, Bruna Nefata i Lovorke Tomicic, no resorni procelnik Giordano Škuflic pojasnio je da se izmjene ne odnose na podrucje lucice Delfin.

Zahtjev za izmjenom GUP-a

Valja se, medutim, vratiti malo u prošlost, te se prisjetiti rijeci gradonacelnika Borisa Miletica koje je izrekao za Glas Istre pocetkom rujna.

"Istina je da su iz MO-a Nova Veruda poslali mišljenje u kojem su sada izrazili svoje protivljenje takvoj urbanizaciji u tom dijelu GUP-a. Medutim, ja poništiti GUP necu, jer kad je bio stavljen van snage, dogodile su se nepovratne stvari, poput Verude Porat. Nemati GUP zadnja je varijanta. S druge strane, on je u fazi izmjena, kao i prostorni plan, pa tko želi, može dati svoje primjedbe. Koliko znam, nitko od njih još nije zatražio izmjene GUP-a", izjavio je gradonacelnik.

Miletic je tada, dakle, tvrdio da nije dobio nikakve zahtjeve za izmjenom GUP-a, vec samo mišljenje MO-a. U posjedu smo, medutim, dokumenta koji ga demantira.

Naime, Vijece MO-a je još 29. srpnja uputilo Gradu ocitovanje o prijedlogu Urbanistickog plana uredenja lucice Delfin, a koji je Grad zaprimio pocetkom kolovoza, što je vidljivo i po pecatu na dokumentu. U tom ocitovanju izrijekom se traži obustavljanje postupka izrade UPU-a i pokretanje postupka izmjene GUP-a za podrucje lucice Delfin.

Pokušali smo jucer doci i do Mileticevog odgovora na pitanje je li i zbog cega zaboravio spomenuti zahtjev MO-a za izmjenom GUP-a, no u njegovom su nam uredu rekli da je na službenom putu. Stoga smo pitanja uputili Bernardu Zenzerovicu, predstojnik Ureda gradonacelnika, koji nam je odgovorio: "Zahvaljujemo na opsežnim pitanjima koja ste nam poslali. Nažalost, za odgovore ce nam trebati više vremena, te cemo Vam ih dostaviti u razumnom roku".

Privatni interes ispred volje gradana

"Usvojivši 14. listopada 2010. zakljucak o utvrdivanju nacrta konacnog prijedloga UPU-a lucice Delfin bez uvažavanja zahtjeva 1.066 gradana i zakljucaka sa zbora gradana u MO-u Nova Veruda od 23. rujna, na kojem su se gradani jednoglasno izjasnili protiv tog plana - gradonacelnik je pao na ispitu iz demokracije, odlucivši da ce voditi racuna jedino o interesu jednog privatnog investitora, koji na podrucju iznad lucice Delfin planira graditi apartmansko naselje i koji je financirao izradu UPU-a.

Gradonacelnik ocito smatra da mu takva odluka nece politicki naštetiti, tj. da demokracija, odnosno volja gradana, nema nikakvu važnost u njegovom mandatu", smatraju u inicijativi.

Podsjecaju da je Miletic 2008. preko noci u GUP uvrstio gradnju na podrucju Delfina, nakon što je MO, kako isticu, na prijevaru prihvatio plan investitora, tvrtke SBE, a da sada ne uvažava mišljenje koje su izrekli gradani na koncem rujna održanom zboru, gdje su tražili obustavu donošenja UPU-a i izmjene GUP-a.

"Bez ideja o mogucem održivom razvoju Grada jedina gospodarska djelatnost koju gradonacelnik prepoznaje je prodaja najvrjednijih prostora uz more. Gradonacelnik beskrupulozno štiti interese investitora SBE d.o.o., koje stavlja ispred interesa gradana Pule. Ignorirajuci rezultate neposrednog izjašnjavanja gradana, pulska gradska uprava demokraciju krivo tumaci kao "vi ste me izabrali i ja mogu ciniti što god želim".

Uzmak demokracije u Puli osjecat cemo sve više ne bude li se stvorio otpor prema takvim autoritarnim nastojanjima gradske vlasti, isticu u Inicijativi gradana.


Podijeli: Facebook Twiter