Skuplja vinjeta za žitelje Bujštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako kao stanovnici pogranicnog podrucja imaju razne povlastice još iz doba Jugoslavije, žitelji Bujštine, odnosno bivše zone B, ne trebaju se nadati da ce im vinjete za slovenske autoceste biti besplatne. Više je puta o tome bilo govora na umaškom Gradskom vijecu, kada je zatraženo da Grad na višim instancama pokrene to pitanje, ali da od toga - bar zasad - nece biti ništa, piše u odgovoru ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovica na zastupnicko pitanje SDP-ovke i Umažanke Tanje Vrbat.

"Prema odredbama sporazuma izmedu SFRJ i Italije o reguliranju pogranicnog prometa te kopnenog i pomorskog prijevoza izmedu pogranicnih podrucja, potpisanog u Udinama 1982., državljani Hrvatske s prebivalištem na prostoru bivše opcine Buje imaju pravo na olakšice, medu kojima su korištenje pogranicnih propusnica, boravak na susjednom podrucju, pravo na poljoprivredni uložak te odredene porezne i carinske olakšice.

Izuzece od naplate prijevoza naznaceno je u odredbama koje se odnose na pomorski i kopneni promet, ali nijedna od njih ne bi se mogla protumaciti na nacin koji bi omogucio tamošnjim stanovnicima da budu oslobodeni placanja cestarine u Sloveniji", napisao je Jandrokovic.

Što se tice pitanja o odnosu Slovenije prema sporazumu u Udinama, podsjetio je da je 1998. održan do sada jedini sastanak mješovite hrvatsko-talijanske komisije za provedbu tog sporazuma, na kojem je zakljuceno da postoji interes za nastavkom njegove primjene, ali i da bi trebalo dogovoriti nov nacin primjene koji bi morao ukljuciti trecu stranu - Republiku Sloveniju.

Potonja je odbila sudjelovati na tom sastanku, jer nije htjela prihvatiti sastav mješovite komisije u kojem su predstavnici triju država, smatrajuci da se Udinski sporazum odnosi samo na pogranicna podrucja Italije i Slovenije.

Naveo je, nadalje, da je pitanje granicnih prijelaza za pogranicni promet uredeno Sporazumom o pogranicnom prometu i suradnji, koji su 1997. sklopile Hrvatska i Slovenija, a na snazi je od 2001. godine."Slovenska policija u sijecnju 2008. uputila je obavijest hrvatskoj strani da pogranicne propusnice koje su u hrvatskim državnim tijelima izdane po Udinskom sporazumu nece više vrijediti za ulazak u Sloveniju.

O primjeni tog dokumenta obavljene su konzultacije s talijanskom stranom koja je kazala da je zainteresirana za rješavanje nastalog problema, napomenuvši pritom da je tu pogranicnu propusnicu trebalo prijaviti kao valjanu ispravu za prelazak schengenske granice. To je Slovenija propustila uciniti", zakljucio je u svom odgovoru ministar.


Podijeli: Facebook Twiter