Skuplja struja za 10 do 12 posto Istrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Racuni za struju uvecat ce se za deset do 12 posto kupaca u Istarskoj županiji, koliko ih je protekle tri godine placalo povlaštenu cijenu struje, receno nam je u Elektroistri. Zadnjeg dana lipnja, naime, istekla je odluka o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena elektricne energije Vlade Republike Hrvatske, na temelju koje su subvencionirani potrošaci elektricne energije s godišnjom potrošnjom manjom od 3.000 kilovatsati.

Do sada su takvi potrošaci bili podijeljeni u tri razreda po potrošnji. Oni cija je godišnja potrošnja bila do 2.000 kWh godišnje imali su popust od 20 posto na cjelokupan racun, od dvije do 2.500 kWh uživali su popust od 15 posto, a kucanstva cija je potrošnja iznosila od 2.500 do 3.000 kWh popust od deset posto. Subvencije je placala država.

Medutim, od 1. srpnja svi ce kupci placati elektricnu energiju po cijenama utvrdenim tarifnim sustavom za distribuciju elektricne energije koji se primjenjuje od 1. srpnja 2008. godine. Primjerice, ako je netko s potrošnjom do 2.000 kWh godišnje imao mjesecni racun od sto kuna, novi ce racun sada placati 20 kuna više, pri cemu se, valja naglasiti, u toj kategoriji nalaze malobrojna prava kucanstva, a više prazni stanovi ili samacka kucanstva, kuce za odmor, stubišta, garaže i tako redom.

Kucanstva na Jadranu, koja plin nemaju, imaju potrošnju daleko vecu od prosjecnih 3.000 kWh, i ona su sve ovo vrijeme placala puno poskupljenje od 20 posto. Kucanstva Dubrovacke županije troše najviše struje, u prosjeku 4.200 kilovatsati godišnje, u Splitsko-dalmatinskoj je županiji prosjecna potrošnja 4.000 kWh, Istarskoj 3.800 kWh, a u Primorsko-goranskoj 3.650 kWh godišnje.

Istovremeno, samacka kucanstva u kontinentalnoj Hrvatskoj, koja je na plinskoj mreži, odnosno kucanstva sa štedljivim aparatima i plinom, kao i stubišta, garaže ili pak vikendice u kojima netko ima prijavljeno prebivalište, imali su subvencioniranu struju.

HEP sada poziva kupce koji su imali godišnju potrošnju manju od 3.000 kWh, odnosno ostvarivali pravo na subvenciju, da dostave stanje svojih brojila kako bi bili u mogucnosti napraviti obracun prema stvarnoj potrošnji.

Stanje brojila mogu javiti putem besplatnog telefona 0800-0555, putem web stranice, na besplatni potrošacki telefon Elektroistre 0800-300-411 ili osobno tijekom radnog vremena na svim šalterima Službe za opskrbu lokalnih pogona. Stanje brojila treba dostaviti do 10. srpnja 2011. godine, a onima koji to ne ucine procijenit ce se stanje brojila na dan 1. srpnja 2011. godine.

Neslužbeno, u HEP-u navode da ce ukidanjem subvencije prosjecan racun porasti za sedam do 11 kuna mjesecno. Zato ce, medutim, uštedjeti proracun, iz kojeg su subvencije HEP-u isplacivane prakticki napamet, buduci da se nije znalo idu li uistinu onima kojima i trebaju. (P. S. M., B. M. P./NL)

Uvertira u novo poskupljenje?
Ostaje još samo upitno je li konacno ukidanje subvencije zapravo uvertira u novo, linearno poskupljenje struje, makar je lanjska dobit HEP-a gotovo 1,5 milijardi kuna. Struja ce neminovno, što smo bliži EU, poskupjeti, a Vlada bi trebala, sukladno direktivama EU-a, donijeti prave kriterije po kojima siromašni energente placaju manje. Vani je, naime, praksa da kucanstva koja na struju i plin troše više od deset posto svojih godišnjih primanja, te energente onda placaju po subvencioniranim cijenama.


Podijeli: Facebook Twiter