Skuplja struja od travnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska elektroprivreda (HEP), potvrdeno nam je u toj kompaniji, priprema zahtjev za novim poskupljenjem struje, no ne žele otkriti koliko ce povecanje cijene zatražiti od Vlade. Kako stoji u HEP-ovom odgovoru Novom listu, u interesu im je da poskupljenje stupi na snagu 1. travnja, dok konacnu odluku o tome, kažu, donosi Vlada. HEP-ov zahtjev do Ministarstva gospodarstva još nije stigao, kao ni do Hrvatske energetske regulatorne agencije, koja mora o poskupljenju Vladi dati svoje mišljenje.

Kako zakljucuju u HEP-u, poskupljenje je nužno da bi se nastavilo investirati u mrežu i gradnju novih proizvodnih objekata, a na povecanje cijena ce ih natjerati i ocekivano povecanje cijene plina. HEP je, naime, veliki potrošac prirodnog plina, koji je pocetkom godine poskupio za sve potrošace, i cijenu plina koji kupuje, bilateralno dogovara s Inom. Pregovori oko cijene plina, kažu u HEP-u, još traju, no njihovi proracuni "ukazuju na potrebu da se poveca cijena elektricne energije". O postotku povecanja, napominju, još ne mogu govoriti, no kako se ranije neslužbeno moglo cuti, HEP ce od Vlade i HERA-e zatražiti poskupljenje od najmanje sedam do deset posto.

Prvi covjek HEP-a Leo Begovic najavio je u listopadu prošle godine, prije poskupljenja plina, da ce cijena struje u ovoj godini rasti za najviše tri do cetiri posto, ovisno o cijenama energenata koje HEP troši za proizvodnju elektricne energije. Buduci da je cijena plina u meduvremenu otišla u nebo, moguce je, medutim, ocekivati i da HEP zatraži vece poskupljenje od najavljenog. Posljednji put struja je u Hrvatskoj poskupljivala u srpnju 2008., kucanstvima za 23 posto.


Podijeli: Facebook Twiter