Skuplja roba se proda - brže


Radič primo taio po 70, mlada rokula i salatina po 50, marelice po 40 i paprike po 35 kuna rekorderi su pulske tržnice, prvaci na ljestvici "top pet" najskupljeg voća i povrća ovoga mjeseca. Ni ostalo povrće ne zaostaje puno - kilogram zelenih mahuna koštao je ovih dana 30 kuna, a toliko su bile i breskve te trešnje. Kupuje li se uopće povrće i voće po ovim cijenama upitali smo prodavačice na što su nam one odgovorile da "naši" baš i ne kupuju, jer im je preskupo, ali ih spašavaju ugostitelji.

Najskuplje su ovih dana bile gljive lisičarke. Mada im je neki dan cijena bila 80 kuna, ona je sada pala na 60 kuna i to zato, priznala nam je prodavačica, što je prodaja slaba.

Prodavačica Marija Nefat kaže da su od voća trenutno najskuplje marelice po 40 te breskve po 30 kuna ali je prodaja slaba.

Da su rovinjska zelena tržnica i ribarnica najskuplje u Istri, to znaju i vrapci, no da se skupa roba bolje, brže i lakše prodaje od jeftinijih artikala, to je nešto nad čim bismo se trebali zamisliti. Tako saznajem da su, primjerice trešnje koje se trenutno mogu naći i po 20 kuna, bolju prođu imale prije nekoliko dana kada su se nudile po četrdeset kuna za kilogram. Slična je situacija i sa šparogama.

Najskuplje su lisičarke, šumsko meso koje se prodaje po 160 kuna za kilogram. Od simpatične prodavačice, koja nije htjela reći ime, doznajemo da je upravo danas prodala sedam kilograma!

- Tko kupuje? Stranci, naravno, zbori prodavačica.

Iako je turista u gradu sve više, trgovci na porečkoj tržnici govore da potražnja nije značajno porasla. Najskuplje je lisnato povrće; radič primo taio košta 75 kuna za kilogram ili kako ga neki prodaju 10 kuna za vrećicu. Najskuplje su lisičarke koje koštaju 100 kuna po kilogramu. Cijena marelica kreće se od 27 do 30 kuna, a najpopularnije voće su trešnje i jagode koje koštaju od dvadeset do 30 kuna za kilogram.

- Iako su praznici, još nema puno turista koji kupuju na tržnici, nekada ih je u ovo vrijeme kada se napravi most za praznik znalo biti više, kaže prodavačica na tržnici Aliče Prodan. (B. PETROVIĆ, N. ORLOVIĆ RADIĆ i V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter