Skupina G7 prijeti sankcijama Rusiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zemlje članice skupine G7 u ponedjeljak su odlučile da će svoj idući summit održati u Bruxellesu, umjesto predviđenog summita G8 koji se trebao održati u Sočiju, izvijestio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Čelnici G7 tu su odluku donijeli na sastanku u Den Haagu, organiziranom na inicijativu američkog predsjednika Baracka Obama. Svrha sastanka bila je izraziti prosvjed zbog ruske intervencije na Krimu.

Skupina je zaključila da će suspendirati sudjelovanje Rusije u G8 dok ta zemlja ne izmijeni dosadašnje stajalište. Lideri G7 kazali su u završnoj izjavi sa sastanka da su spremni ojačati sankcije prema Rusiji u slučaju daljnje destabilizacije u Ukrajini.

"Spremni smo intenzivirati akcije uključujući koordinirane sektorske sankcije koje će imati snažan dodatni utjecaj na rusku ekonomiju, ako Rusija nastavi biti uzrokom daljnje eskalacije stanja", kazao je G7.

Istaknuli su da Rusija mora poštivati ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet te započeti dijalog s tom zemljom.

Složili su se da Rusija mora iskoristiti ponude međunarodnog posredovanja i nadzora te izvijestili da će se sastati ministri energetike da bi razgovarali o načinima koji će omogućiti jačanje kolektivne energetske sigurnosti.

Sedam čelnika G7 - Njemačke, Kanade, SAD-a, Francuske, Italije, Japana i Velike Britanije sastali su se u rezidenciji nizozemskog premijera u središtu Den Haaga.

Uz njih su na sastanku sudjelovali i predstavnici EU-a, Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter