Skupi stadion poružnjelog lica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trebalo je dugih 17 godina do dovršetka pulskog gradskog stadiona, svecano otvorenog krajem prošle godine, ali on još uvijek nema izgled zdanja u koje je samo posljednjih nekoliko godina uloženo vrtoglavih 48 milijuna kuna.

Pojedini tamošnji poslovni prostori, naime, zjape prazni, neuredeni, a neki su i devastirani pa nagrduju opci dojam novog stadiona. Prilikom jucerašnjeg obilaska izbrojili smo takvih devet, od ukupno 40-ak prostora.

Vecina ih je ipak relativno dobro ocuvana jer su zakljucani lokotima i zašticeni rešetkama. No, primjecuje se da ni ondje vec duže vrijeme nitko ne zalazi. Najgori je prostor podno istocne tribine, vidljiv s Ulice Marsovog polja. Nema vidljivih oznaka ciji je, a ne naslucuje se ni trag moguce namjene. Unutrašnjost je uništena, na podu su limenke, opušci, ostaci paljevine, a ljubicasta aluminijska stolarija izbijena je iz okvira prozora i vrata.

Vlasnici koji su prostore ipak priveli namjeni ispricali su nam da se suocavaju s mnogobrojnim problemima, a pocetak seže u 2005. godinu i uknjižbu na nekretninu. Mnogi su tada, rekli su nam, odustali zbog pravne zavrzlame, odnosno neriješenih imovinskopravnih odnosa, a mnogi su, sjecaju se, i prodali prostore buduci da je poslovanje u tom dijelu grada i dalje veliki rizik.

Prostori u vlasništvu HEP-a, Uljanika, Istragradnje…

Tko su sadašnji vlasnici praznih poslovnih prostora nismo uspjeli saznati. Sigurno je jedino da Grad Pula, odnosno Javna ustanova Pula sport, koja upravlja stadionom, ondje nema svog vlasništva, a nemaju niti evidenciju tko je pojedinacni vlasnik pojedinih praznih prostora. Uvidom u zemljišne knjige vidljivo je tek da je vecina prostora u vlasništvu tvrtki medu kojima je HEP, TGT Adriatic, Uljanik, Istragradnja, Industrogradnja te nekolicine fizickih osoba.

Doduše, svi se oni vode pod jedinstvenom katastarskom cesticom jer je to bilo nužno objediniti radi ishodovanja potrebnih dozvola za gradnju. Upitali smo stoga ravnatelja JU-a Pula sport Marija Peruška mogu li oni, odnosno Grad Pula, uciniti nešto da bi se prazni poslovni prostori priveli namjeni.

- Grad Pula ondje nema u vlasništvu poslovne prostore, sve su to privatni prostori fizickih i pravnih osoba... Prostori su se tijekom godina preprodavali stoga je teško odrediti tko je sadašnji vlasnik, rekao nam je Peruško.

Napomenuo je da je Grad Pula u više navrata pokušao sklopiti meduvlasnicke ugovore s vlasnicima kojima bi regulirali prava i obveze, a samim time i održavanje gradevine, no to im nije uspjelo.

- Dogovor je postignut samo s vlasnicima prostora sjeverne tribine, no s vlasnicima podno južne i istocne tribine to nije išlo, rekao je Peruško. Veli da bi, kad vec nema upravitelja, ondje svakako trebala postojati regulativa kojom ce se održavati zajednicki prostor. Medutim, niti pokušaj uvodenja pricuve nije uspio jer se radi o specificnom sportskom objektu i poslovnim, a ne stambenim prostorima, tako da niti na taj nacin nisu uspjeli srediti nesredeno stanje. (Nera SOFTIC, snimio Manuel ANGELINI)

Problem i s parkirnim mjestima

Koncem lipnja je odluceno da ce se parkirna mjesta oko stadiona dati u zakup za 400 kuna mjesecno, a ukoliko ne bude interesa, uvest ce se dnevna naplata. Upravo ovo potonje ce se najvjerojatnije i dogoditi i to prema cjeniku druge parkirne zone u gradu prema kojem sat parkiranja košta cetiri kune, jer zakup nije naišao na ocekivani odaziv vlasnika poslovnih prostora.

Neuredna fasade stadiona

I u Gradskoj vijecnici nekoliko je puta bilo rijeci o neuredenoj fasadi gradskog stadiona. Marko Martincic, IDS-ov vijecnik više je puta ukazivao na to da fasada izgleda svakako, samo ne lijepo. Apelirao je tada da se s vlasnicima tamošnjih poslovnih prostora pokuša iznaci neko rješenje, a posebno su ga smetali klima-uredaji nacickani po fasadi. No, i tada je direktor JU Pula Sport Mario Peruško mogao tek odgovoriti da oni ne mogu provoditi natjerati vlasnike poslovnih prostora da urede fasadu ili maknu klima-uredaje. "Svatko bi trebao urediti svoje dvorište", tvrdio je Peruško.


Podijeli: Facebook Twiter