Skupi labinski odnosi s javnošću

Gradonačelnik Tulio Demetlika za radijskim mikrofonom (I. RADIĆ)
Gradonačelnik Tulio Demetlika za radijskim mikrofonom (I. RADIĆ)

Grad Labin i njegova poduzeća, komunalno 1. maj i Vodovod, u godinu i devet mjeseci lokalnim i regionalnim medijima te agenciji za odnose s javnošću platili su više od 900 tisuća kuna, iščitava se iz odgovora na vijećničko pitanje dostavljeno sa spomenutih adresa oporbenom Željku Ernečiću i ostalim gradskim zastupnicima.

Ernečić je još sredinom listopada u ime Kluba vijećnika SDP-a zatražio detaljan izvještaj o izdvajanjima za promidžbu, oglašavanje, informiranje i slično putem tiskanih i elektroničkih medija, na što ga je ponukalo uvjetno mišljenje Državne revizije Gradu za 2011., između ostalog i zato jer, kako stoji u nalazu, "računi dobavljača ne sadrže specifikaciju, a o kojim se uslugama točno radi nije vidljivo ni iz gradske dokumentacije".

Najviše javnog novca - 132 tisuće kuna - u 2011. godini stiglo je na račun tvrtke Vlačić & Čakić. To je poduzeće - koje "drži" internetske portale Istarski glas i Labinština info te pod potonjim nazivom izdaje lokalne novine - od ureda Grada naplatilo 71 tisuću, od 1. maja 31,4 tisuće, a od Vodovoda 24 tisuće kuna.

Radio Labinu je Ured Grada platio 82,3 tisuće, 1. maj 22,9 tisuća, a Vodovod 12,9 tisuća kuna. TV Istra je, pak, od Ureda Grada inkasirala 70,1 tisuću, a od 1. maja 48 tisuća kuna.

Ured Grada usto je pulskoj tvrtki PR agenciji za usluge platio 70,1 tisuću kunu, pulskoj agenciji za oglašavanje, marketing i multimedijsku komunikaciju Media point 27,5 tisuća te obrtu Rudar marketing, vlasniku internetskog portala Labin sport, 16,8 tisuća kuna.

Po sličnom obrascu plaćanja su obavljana i do listopada 2012., o čemu su gradskim vijećnicima dostavljeni podaci. Za promidžbu, oglašavanje te informiranje Grad i njegova dva poduzeća u tom razdoblju izdvojili su 412 tisuća kuna, i to Ured Grada 274 tisuće, 1. maj 97,2 tisuće, a Vodovod 41,2 tisuće kuna.

Na listi lanjskih dobavljača umjesto agencije Media point pojavljuje se labinski obrt za promidžbu i oglašavanje I.A.Media, vlasnik lokalnog internetskog 5portala.

I.A.Media je od Ureda Grada naplatila 30,8 tisuća, od 1. maja 12,2, a od Vodovoda 9,4 tisuće kuna.

Tvrtki Vlačić & Čakić u prvih devet mjeseci 2012. plaćena je 99,1 tisuća, Radio Labinu 88,2 tisuće, TV Istri 78,3 tisuće, PR agenciji 41,3 tisuće te Rudar marketingu 18,7 tisuća kuna.

- Te su brojke neophodne za razumijevanje funkcioniranja medija, jer se iz njih jasno vidi tko i zašto hvali jednoga, a napada ili omalovažava drugoga. Svakodnevno se na portalima s popisa piše sve najbolje o aktualnoj gradskoj vlasti. Kada plaćaš neki medij, upitno je koliko on može biti objektivan.

Vjerojatno takva praksa s radijem i televizijom živi i u drugim sredinama, no nisam baš siguran za internetske portale i novine, zaključuje Ernečić.

Napominje da su ugovori Grada s Radio Labinom i TV Istrom konkretni, sa specificiranim uslugama, odnosno emisijama, što se za druge medije ne može reći. "Ipak, u emisiji Gradske minute na lokalnom radiju gostuje isključivo gradonačelnik Tulio Demetlika.

Zašto nikad nisu zvali nekoga od nas oporbenih vijećnika, možda i mi, kao dio predstavničke vlasti građana, imamo što za reći. To je naš novac, a ne Demetlikin niti njegovog IDS-a", prisnažio je Ernečić. (Igor RADIĆ)

Demetlika: Informiranje je zakonska obaveza

Grad Labin u priči s plaćanjem usluga medijima nije nikakav izuzetak kada su u pitanju jedinice lokalne samouprave, budući da im je zakonska obaveza da informiraju javnost o njihovim aktivnostima, kratko nam je komentirao gradonačelnik Tulio Demetlika.


Podijeli: Facebook Twiter