Skup u povodu 150. godišnjice Istarskog sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trideset znanstvenika, najvecim dijelom povjesnicara, sudionici su medunarodnog znanstvenog skupa svecano otvorenog u cetvrtak u poreckoj Istarskoj sabornici, gdje ce se odvijati do subote.

Znanstveni skup jedan je od brojnih cjelogodišnjih dogadanja kojima Istarska županija obilježava 150. godišnjicu osnutka Istarskog pokrajinskog sabora i kojim nastoji javnosti približiti društvenu, politicku i gospodarsku prošlost Istre vezanu uz djelovanje ovog zakonodavnog tijela u drugoj polovici 19. i pocetkom 20. stoljeca.

Organizatori skupa su Istarsko povijesno društvo i Zavicajni muzej Poreštine. Njihovi predstavnici Maurizio Levak i Elena  Uljancic Vekic na svecanosti su okupljene pozdravili na hrvatskom i talijanskom jeziku te ih ukratko upoznali s temama skupa.

- Kad smo organizirali ovaj skup, cilj nam je bilo pozvati eminentne znanstvenike iz raznih zemalja koji se bave proucavanjem razdoblja u vrijeme djelovanja Istarskog pokrajinskog sabora od njegova osnutka 1861. do Prvog svjetskog rata.

To je vrijeme dubokih strukturalnih promjena u tadašnjem društvu, okretanja iz razdoblja neoapsolutizma u novo doba parlamentarizma, kada nastaju stranke, moderni politicki nacin života.

To je i doba velikih promjena u gospodarskom smislu, doba kada dolazi do industrijske revolucije, kada se život u Istri pocinje bitno mijenjati, kada gradovi pocinju rasti, grade se ceste, osnivaju institucije.

Takoder, to je vrijeme oblikovanja medusobno suprotstavljenih ideologija. Nastojali smo da skup po brojnosti i raznolikosti tema potakne niz diskusija i konstruktivnih rasprava, rekao je Levak.

Biskup mons. Ivan Milovan sudionicima skupa zaželio je uspješan rad u Istarskoj sabornici, prostoru gdje je djelovao Sabor, i podsjetio da je upoznavanje vlastite povijesti bitno i za razumijevanje sadašnjosti i prilika na ovom prostorima.

Procelnik županijskog Odjela za kulturu Vladimir Torbica pozdravio je okupljene u ime župana Ivana Jakovcica te istaknuo da je održavanje skupa prilika da se još jace utvrdi nacionalni i regionalni identitet koji postoji na ovom prostoru.

Okupljene su pozdravili i dogradonacelnica Nadia Štifanic Dobrilovic te rektor pulskog sveucilišta Robert Matijašic, koji je dodao da ce trideset izlagaca dati nove doprinose u istraživanju razdoblja u kojem su poceli novi procesi u povijesti.

- Historiografija nam mora omoguciti da se bolje razumijemo, iako se ne moramo uvijek slagati, porucio je Matijašic.

Uljancic Vekic i Levak procitali su i telegrame s cestitkama koje su u povodu održavanja skupa uputili talijanski predsjednik Giorgio Napolitano i hrvatski Ivo Josipovic.

Skup se nastavio izlaganjima Petra Strcica s rijeckog Zavoda za povijesne i društvene znanosti koji je govorio o osnovnim povijesnim pitanjima u Istri u razdoblju uspostave pokrajinskog sabora, Diega Rediva s tršcansko-goricanskog Instituta za povijest, koji se posvetio temi iredentizma i nacionalnom pitanju u regiji Friuli-Venezia Giulia, saborskog zastupnika Nevija Šetica, koji se osvrnuo na odnos hrvatskih zastupnika u Istarskom saboru prema narodnom pokretu u Banskoj Hrvatskoj, i Willima Klingera iz rovinjskog Centra za povijesna istraživanja koji je govorio o Rijeci u razdoblju od "nicijeg sabora" do privremenog kompromisa.

Drugi dio skupa sadrži izlaganja Stipana Trogrlica s pulskog Instituta "Ivo Pilar", o Katolickoj crkvi u Istri u vrijeme djelovanja Sabora, Roberta Spazzalija s tršcanskog Instituta za povijest pokreta oslobodenja cija su tema predavanja ideje nacije i društva u politickim raspravama na kraju 19. i pocetkom 20. stoljeca, kancelara Ilije Jakovljevica iz porecke i pulske biskupije koji govori o djelovanju biskupa Jurja Dobrile u Saboru, te Salvatorea Žitka i koparskog Društva za južno Primorje cija su tema predavanja politicki i nacionalni antagonizmi u Saboru za vrijeme zasjedanja u Kopru.

Skup se nastavlja u petak u 9 sati, a tijekom cjelodnevnih predavanja o politickim, društvenim i gospodarskim temama govorit ce strucnjaci iz Istre, Slovenije, Italije i Poljske.


Podijeli: Facebook Twiter