Skup neofašista treba sprijeciti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Skup neofašista u Zagrebu treba sprijeciti, izjavio je za Novi list bivši predsjednik Republike i pocasni predsjednik Saveza antifašistickih boraca i antifašista Hrvatske Stjepan Mesic.

Nešto slicno moglo bi se i dogoditi: Crvena akcija i Gradanska akcija pozvali su gradane da u subotu 14. travnja dodu na Trg bana Jelacica i suprotstave se "strankama koje ne samo da brane fašiste poražene u Drugom svjetskom ratu, nego su i danas ukljucene u fizicko nasilje prema svim ugroženim skupinama".

Predsjednik HCSP-a Josip Miljak u utorak je Hini potvrdio da ce se tzv. Medunarodna nacionalisticka konferencija održati u petak 13. travnja u zagrebackom hotelu Palace. Ocekuje dolazak stotinjak predstavnika desnice iz Madarske, Bugarske, Njemacke, Austrije, Francuske i Belgije.

Miljak je za Radio Slobodna Europa izjavio da u Zagreb dolazi dopredsjednik madarskih ultranacionalista Jobbik Laszlo Toroczkai, predstavnici francuskog Nacionalnog fronta, bugarskog VMRO-a te flamanskih stranaka iz Belgije. Dan kasnije oni ce marširati od Željeznickog kolodvora do Trga bana Jelacica pod motom "Za generale", da bi obilježili prvu obljetnicu izricanja haaške presude Anti Gotovini i Mladenu Markacu.

- Najoštrije osudujem namjeru da se u glavnom gradu Hrvatske održi medunarodni skup neofašista. Takav bi skup bio opasan presedan koji bi mogao poslužiti kao uvod u nešto što nitko u Hrvatskoj ne želi. Omogucavanje takvoga skupa u ime demokracije nije ništa drugo nego udarac demokraciji.

To treba sprijeciti. Dodatni argument je i akcija HCSP-a kojom je ta minorna desna stranka komemorirala stvaranje zlocinacke ustaške kvinslinške NDH, izjavio nam je u utorak Mesic, komentirajuci najavljeni skup i HCSP-ovo polaganje vijenaca poginulim ustašama u povodu 61. obljetnice uspostave NDH.

Predsjednik Republike Ivo Josipovic takoder ne podržava okupljanje, ali s mnogo suzdržanijim argumentima.

- Medu sudionicima su oni koji ozbiljno dovode u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske, koji u svojim programima imaju i govor mržnje, prema tome nisam sretan što su oni ovdje, kazao je, dodajuci da ce odobrenje za održavanje skupa biti izdano u skladu s hrvatskim zakonima.

Iz MUP-a porucuju da nece zabraniti skup, ali da nece tolerirati širenje mržnje i remecenje javnog reda i mira. Crvena akcija i Gradanska akcija pozvale su jucer gradane da u subotu od 11 do 14 dodu na Trg bana Jelacica i suprotstave se maršu ekstremne desnice.

Predsjedniku Jobbika Toroczkaiju zabranjen ulazak u Slovacku i Srbiju

Laszlu Toroczkaiju, koji bi trebao doci u Zagreb, zabranjen je ulazak u Slovacku jer širi velikomadarsku propagandu i vodi nasilni pokret "64 županije", svojevrsno oružano krilo ultradesnog Jobbika. Jobbik i "64 županije" zagovaraju veliku Madarsku, što podrazumijeva pripajanje Madarskoj velikih dijelova Hrvatske, ali i Slovacke i Rumunjske.

- Žalosno je da u Hrvatskoj danas postoje ljudi koji njima pružaju gostoprimstvo zaboravljajuci na sve patnje i žrtve koje su Medimurci podnijeli da bi danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj, komentirao je za Radio Slobodna Europa medimurski župan Ivan Perhoc.


Podijeli: Facebook Twiter