Skulpture od terakote Marine Orlic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Zavicajnom muzeju grada Rovinja otvorena je samostalna izložba skulptura od terakote, koje je izradila pulska umjetnica Marina Orlic. Petnaestak iznimno atraktivnih djela rovinjska ce publika imati prilike razgledati, a po želji i kupiti do konca mjeseca.

Dario Sošic, viši kustos Zavicajnog muzeja Rovinj, u tekstu kataloga istice da Marina Orlic svoje skulpture od terakote ne radi na klasican kiparski nacin tako da punu, kompaktnu masu mijesi, vec ih radi loncarskim postupkom koji joj daje vecu mogucnost oblikovanja.

- Izložene skulpture spoj su suprotstavljenih principa nematerijalnog i materijalnog. Prožimanje i nadopunjavanje tih principa umjetnica pretvara u metafizicke objekte vlastitih skulptura. Metafizika Marininih skulptura odražava se kroz
jednostavne, minimalne i racionalne volumene stilizirane u osnovne forme kao što je cijev ili kugla. I cijev i kugla imaju vanjsku i unutarnju površinu i prostor, vidljivo i nevidljivo.

Ne inzistira, medutim, na teksturama vidljivih površina koje obraduje minimalno, vec samo u funkciji oblikovanja prostora. Prostor i njegova unutarnja praznina osjecaju se kroz napetost ljuske koja odvaja vanjsko od unutarnjeg, istice Dario Sošic. (N. ORLOVIC RADIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter