Skulpture klešu cetiri studenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri studenta i studentica likovnih i umjetnickih akademija iz Hrvatske i Slovenije u ponedjeljak, 29. kolovoza, okupit ce se u specificnom ambijentu vrsarskog starog kamenoloma Montraker, gdje ce u sljedeca dva tjedna pod strucnim vodstvom mentora - renomiranih kipara - izradivati kamene skulpture namijenjene tamošnjim turistickim objektima i javnim površinama.

Medunarodna kiparska škola ove ce godine doživjeti svoje 21. izdanje, a nakon dvanaest dana stvaranja skulpture ce biti predstavljene publici.

- Kad se nešto održava 21. godinu, onda je to tradicija, nešto s cime Vrsar živi i na što je ponosan. Kroz sve ove godine radovi studenta i profesora oplemenili su prostor i dali novi imidž našem mjestu. Drago mi je što su znacaj škole prepoznale i akademije i turisticki subjekti, rekao je vrsarski nacelnik Franko Štifanic na konferenciji za novinare.

Pritom je istaknuo i pomoc svih onih koji godinama pomažu u radu škole, od glavnog organizatora - Puckog otvorenog ucilišta iz Poreca - pazinskog Kamena, donatora materijala za skulpture, do turisticke tvrtke Maistra.

Umjetnicki voditelj škole devetu godinu zaredom je akademski kipar Peruško Bogdanic, ujedno i mentor studentici Alani Kajfež sa zagrebacke Akademije likovnih umjetnosti.

Ostali ce studenti - Dragoslav Dragicevic sa splitske Umjetnicke akademije, Ivan Klaric s rijecke Akademije za primijenjenu umjetnost i Aleksandar Andželovic s Akademije za likovno umetnost u Ljubljani - raditi pod mentorstvom profesora Nikole Džaje, Hrvoja Urumovica i Metoda Frlica.

Prakticnu pomoc u radu studentima pružat ce dosadašnji dugogodišnji suradnici, akademski kipar Petar Dolic te kamenoklesari Mario Rakovac i Milan Mendikovic. Zadovoljstvo školom izrazila je i direktorica vrsarskog TZ-a Natalija Vugrinec.

- Ovim putem gostima nudimo mogucnost da budu sudionici nastanka umjetnickih djela u jedinstvenom prostoru, ali i da kada se sljedece godine vrate vide tu skulpturu možda baš pred svojim hotelom, rekla je Vugrinec.

Svi studenti u školi sudjeluju prvi puta, a skulpture moraju završiti do 9. rujna, kada se škola zatvara uz svecano predstavljanje radova koji su iz nje proizašli. Predstavljanje sudionika osim u kamenolomu održat ce se i kasnije istog dana na ribarskoj fešti na rivi. Do toga datuma posjetitelji imaju prilike pogledati kako nastaju radovi, i to svakoga dana od 8 do 12 i od 16 do 19 sati. (V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter