Skulpture kao intima jedne obitelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Radošima kraj Poreca 26. studenog službeno se otvara park skulptura, specificna galerija na otvorenom poreckog likovnog umjetnika i kipara Emila Knapica. Prvi ovakve vrste u Hrvatskoj, ovaj park u potpunosti stopljen s prirodom, kruna je jednog dugogodišnjeg prijateljstva i ljubavi prema umjetnosti.

Kako nam u razgovoru otkriva Knapic, inicijativa je krenula prije godinu dana od prijatelja, obitelji Jurcan koja mu je predložila da na njihovom privatnom posjedu tik do obiteljske kuce u Radošima napravi park koji ce ostati kao trajan dar buducim generacijama ove obitelji, ali i kao jedinstvena galerija otvorena svim ljubiteljima umjetnosti i prirode. Obitelj je za park namijenila svoj posjed površine oko 20.000 kvadrata, a Knapic je u manje od godinu dana koncipirao pricu i "na noge digao" ovaj specifican postav.



- Ono što je meni kao umjetniku bilo najbitnije je to što mi je obitelj Jurcan izašla u susret i dala mi potpunu slobodu u koncipiranju parka. Park ima cetrnaest skulptura koje su osmišljene i funkcioniraju u obliku objekta i donose pricu o nastanku i razvoju obitelji. Težili smo tome da park izgleda što je moguce prirodnije, smješten je u šumi, nema ograde, a stazice vode posjetitelja od jedne do druge skulpture, koje su medusobno povezane, prica Knapic. Upravo ta slika skulptura koje funkcioniraju sve zajedno, skrivene u krošnjama drveca, posjetitelja uvodi u intimnu pricu o životu jedne obitelji, opisuje njihove medusobne odnose, težnje i osjecaje kroz godine.



Impozantne skulpture od kojih najveca ima 612, a najmanja 306 kilograma, izradene su u željezu i nose biljeg karakteristicna Knapiceva izricaja - minimalizam, igre svjetlosti, te gotovo simbolicne, ritualno magicne i ekspresivne vrijednosti ovoga metala. Upravo ti elementi Knapicevih skulptura koje je publika jednim dijelom imala prilike upoznati protekle godine tijekom nekoliko izložbi, otkrivaju red, jednostavnost, sklad, iznimno procišcenu vrstu ljepote, odlike kako minimalisticke skulpture, tako i jednog obiteljskog života. Kako dodaje umjetnik, skulpture su dio velike serije od dvjestotinjak njih koje cine kompletnu sliku razvoja Istre kroz povijest.

- Bilo mi je važno postici da svi elementi izgledaju kao da su oduvijek ovdje, ali i da su, istovremeno, suvremeni. Takoder, vodili smo racuna da okolno zelenilo upotpunjuje prostor u kojem se nalaze skulpture, ali i da s vremenom ne narušava kompoziciju, prica Knapic.



Do otvorenja parka bit ce pripremljen i prateci katalog ciji je autor prof. Denis Visintin, povjesnicar koji Knapicev rad prati zadnje tri godine, odnosno od pocetka njegovih vizualnih istraživanja, kojima se, nakon dugogodišnjih iskustava bavljenja ekstremnim sportom, borilackim vještinama i skokovima padobranom u prirodi, intenzivno posvetio. U tom je periodu uz skulpturu, izradivao i instalacije, objekte, slike na platnu, crteže na staklu i druge elemente.

Takoder, autor je znacajne serije interijernog namještaja koja u polju primijenjene umjetnosti citira njegov umjetnicki rukopis. Zamijecen je od likovne kritike, nagradivan i pohvaljen na likovnim natjecajima i ex temporeima Profutura u Porecu, Motovunart, Oleum Olivarum u Krasici, Cordignano Pro loco u Bujama, na Kastavskom kulturnom ljetu, u Fažani i drugim izložbama. Vecina njegovih radova nalazi se u domacim i inozemnim privatnim zbirkama, a neke su izložene i u javnim prostorima u Oprtlju i Kostreni.


Podijeli: Facebook Twiter