Skulpture iz Sv. Jurja na restauraciji u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drvene umjetnine iz plominske crkve sv. Jurja, cetiri kipa i šest ulomaka oltara, preuzeli su jucer talijanski restauratori koji ce ih obnoviti i konzervirati u roku od godine dana.

Giovanni Menegazzi i Robertu Bergamaschiju, koji vode restauratorsku radionicu u Veneciji, predale su ih Nataša Nefat iz pulskog Konzervatorskog odjela i Roberta Dubac iz Upravnog odjela za kulturu Istarske županije.

- Dva kipa datiraju iz posljednje cetvrtine 15. stoljeca, a druga dva su s pocetka 16. stoljeca. Ulomci pripadaju nestalom oltaru, a nakon istraživanja znat cemo pripada li mu koji od kipova. To su posljednje pokretne umjetnine iz crkve sv. Jurja koje još nisu restaurirane, rekla je Nefat.

- Nakon uzimanja uzoraka i analiza, utvrdit ce se od kojega su drva umjetnine nacinjene i u kakvom su stanju. Za sada možemo reci da su bile polikromirane i da se na njima vide tragovi pozlate, objasnila je Dubac.

Primopredaja i preventivna zaštita obavljene su u župnoj crkvi jer je Sv. Juraj trenutno zatvoren zbog fumigacije velikog baroknog raspela u izvodenju Hrvatskog restauratorskog zavoda. Rijec je o postupku tretiranja plemenitim plinovima da bi se uništile crvotocine, zbog cega objekt mora stajati zatvoren u balonu.

Oba zahvata dio su programa restauracije renesansne skulpture koji Županija vec deset godina provodi u suradnji s konzervatorskim odjelom, u sklopu cega se odvija i dugogodišnja suradnja s regijom Veneto, koja svake godine sufinancira jedan projekt sredstvima iz fonda za ocuvanje venecijanske baštine.

U ovome ce sudjelovati s 25 tisuca eura, a ostatak do 33.250, na koliko su procijenjeni ukupni troškovi, snosit ce Porecka i pulska biskupija.


Podijeli: Facebook Twiter