Skulpture Ivana Midžića u Muzeju Lapidarium

U sredini Ivan Midžić, Ana Lendvaj i Ketrin Milićević Mijošek
U sredini Ivan Midžić, Ana Lendvaj i Ketrin Milićević Mijošek

"Le dessin de fer" (Metalni crtež) naslov je izložbe skulptura - predimenzioniranog metalnog nakita, grafika i crteža Ivana Midžića, koja je u petak otvorena u novigradskom Muzeju Lapidarium.

Publika do 12. svibnja ima prigodu premijerno pogledati radove iz 2012. i 2013. godine akademskog kipara prepoznatog i izvan granica Hrvatske te nakit koji je moguće kupiti i koji nose, primjerice, Natalie Cole i mezzosopranistica Dubravka Šeparović-Mušović u ulozi Kundy u Wagnerovu "Parsifalu".

Okupljenima je dobrodošlicu poželjela ravnateljica Muzeja Ketrin Milićević Mijošek, istaknuvši da se njegovo stvaralaštvo savršeno uklopilo u ambijent i unutar njega stvorilo poseban efekt. Izložbu je, u prisustvu autora, otvorila likovna kritičarka i novinarka Ana Lendvaj.

- Sve je zapravo počelo od narukvice, tako je rekao Ivan Midžić kad smo razgovarali o tome što će izložiti u Lapidariumu. Ono što vidite nisu uvećane ogrlice, nakit, već su to autonomne skulpture. Lako je zamisliti ovako likovno sjajno oblikovanu narukvicu kao monumentalnu skulpturu, ali nama autor govori nešto drugo. Njegovo se djelo temelji na procesu zaborava u kojemu su još sve mogućnosti otvorene, kazala je Lendvaj.

Skrećući pažnju na autorovu imaginaciju i unutarnje svjetove, spomenula je geoapstraktne crteže, znanstvenu fantastiku, nešto od stripovske prirode i fantazije povezane s bajkama i baštinjenjem pričanja.

Ivan Midžić rođen je 6. travnja 1976. godine u Osijeku. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Šime Vulasa  te magistrirao na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani u klasi profesorice Jože Baršija. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb i Hrvatskog društva samostalnih umjetnika. Dosad je imao niz samostalnih i grupnih izložbi, akcija i javnih radova te modnih događanja. (K. FLEGAR; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter