Skulpture i reljefi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rovinjskom Multimedijalnom centru otvorena je izložba skulptura, reljefa i instalacija kipara mlade generacije Ivana Fijolica. Kiparova su djela vec ranije predstavljana u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Gradskoj galeriji u Labinu, dok je rovinjski MMC posljednja stanica atraktivne izložbe pod nazivom "Dobar loš, krelac".

Rovinjska je publika imala prigodu vidjeti i tri najnovija kiparova djela. Kako smo na otvorenju izložbe imali prilike cuti od likovne kriticarke Sabine Salamon, rijec je o djelima pod nazivom "Elien", "Excalibur" i "Puma 34" iz serije "Povratak u baštinu".

Ipak, najviše pažnje privlacila je skulptura Brucea Leeja u prirodnoj velicini, nacinjena od ružicastog poliestera na drvenom postolju na kojem se, uz pomoc elektromotora, kip rotira. Uz reljefe izradene kombiniranim tehnikama s uporabom perlica, igracaka, ogledala ili fluorescentne rasvjete, dominantan i atraktivan je i izložak "Rektum", izraden od sivog poliestera, za koji je sam autor istaknuo da je personificirana prica o covjeku koji je imao priliku dosegnuti zvijezde, postati slavan i ciniti cuda, no da je na kraju balade postao dubre.

Ono što publiku privlaci djelima Ivana Fijolica njihovi su protagonisti, i to najcešce akteri popularne kulture preuzeti iz stripova, filmova, likovi s kojima su se naraštaji i naraštaji ljudi identificirali i rasli. Medutim, istaknula je Salamon, sve do nastanka "Vertikalnog triptiha" (2007.) cinilo se da je autorov rad dosljedno posvecen svijetu heroja koji nisu docekani kao vjesnici neceg bitno drugacijeg.

Izložba Ivana Fijolica otvorena je za sve posjetitelje do 7. studenog.


Podijeli: Facebook Twiter