Skulpture Edgara Degasa u Klovicevim dvorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kiparski opus francuskog umjetnika Edgara Degasa (1834.-1917.), jednog od najvecih umjetnika modernog doba, otvorit ce se u Klovicevim dvorima 15. ožujka, na dan kada je ta galerija prije 30 godina otvorila vrata izložbenog prostora na Gornjem gradu.

Kolekcija od 74 odljeva, medu kojima su broncane skulpture balerina, kupacica i konja u pokretu, vlasništvo je M.T. Abraham Centra za vizualnu umjetnost, receno je na konferenciji za novinare organizatora izložbe.

Izloženo je i nekoliko portreta, torzo te jedina skulptura koja je bila izložena za Degasova života - mala cetrnaestogodišnja plesacica. Ona je na izložbi impresionista 1881., zbog potpuno novog postupka amalgamiranja vrijednih umjetnickih materijala, poput bronce s prozaicnim materijalima tkanine i kose, izazvala zgražanja u javnosti, kazala je kustosica M. T. Abraham centra Dalit L. Durst.

Broncani odljevi Degasovih skulptura napravljeni su nakon majstorove smrti, a voštani predlošci cuvaju se u nekoliko svjetskih muzeja, vecinom u SAD-u dok je šest primjeraka u pariškom Musee d'Orsay.

- Vidjeti plesni pokret njegovih balerina u prostoru, doživjeti volumen propetih i konja u kasu ili savitljivost tijela kupacica, znaci tako poznatu Degasovu sliku sagledati u trecoj dimenziji, kaže Dalit L. Durst. Prije Hrvatske, rekla je, ta je putujuca izložba bila predstavljena u Grckoj, Izraelu, Bugarskoj, Španjolskoj, na Cipru i Kubi.

Edgar Degas pripada vrhuncima svjetske likovne baštine. Iako je prije svega bio slikar, njegove su skulpture prethodile slikarskim djelima i bile su nepoznate javnosti u njegovo vrijeme. Teme kojima je bio naklonjen su plesacice, kupacice, aktori, konji u pokretu i portreti, a struka se slaže da ni jedan umjetnik nije postigao Degasovu vjerodostojnost u prikazivanju plesacica. Izložba ce biti otvorena do 13. svibnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter