Skulpture Da Vincija i Nikole Tesle nadomak Bala

Studenti riječke i zagrebačke Akademije izrađuju skulpturu  posvećenu Nikoli Tesli
Studenti riječke i zagrebačke Akademije izrađuju skulpturu posvećenu Nikoli Tesli

Na ulazu u baljanske auto kampove "San Polo" i "Colone", ovih se dana dimi sve u šesnaest. No, riječ nije o šumskom požaru, već o plamenu ideja, koje djetlom i čekićem na "trdoj istarskoh groti", 24  studenta i njihovih profesora s tri akademije likovnih i primijenjenih umjetnosti (Rijeka, Zagreb, Venecija), strpljivošću filigrana i snagom rudara pretvaraju u monumentalne skulpture. A kad velim monumentalne, dovoljno je reći da je za njihovu izradu pribavljeno dva puta po devet tona kanfanarskog kamena. 

Mladi umjetnici i iskusni profesori

- Ova prva po redu kolonija skulptora, a u sklopu projekta "Bulevard World Genius", rezultat je promišljanja Udruge građana i tvrtke Mon Perin, kako oplemeniti pet kilometara dugu cestu iz Bala prema kampovima. Upravo, monolitne skulpture činile su nam se najprihvatljivijima, pa smo u autokampove pozvali i najkompetentnije za njihovu izgradnju - mlade umjetnike/studente i iskusne profesore, veli nam Enio Malusa, u ime Udruge Mon Perin. Naime, želja je organizatora kiparske kolonije da ona saživi i u narednim godinama postane prepoznatljivo mjesto susreta kipara, njihovih druženja, razmjene ideja i iskustva, kao i nastanka novih djela.

Na Susretu, koji je započeo prošlog a završava koncem ovog tjedna, oblikuju se dvije skulpture. I dok, su studenti i profesori venecijanske Akademije lijepih umjetnosti (Accademia di belle arti), za svoj centralni lik iz povijesti izabrali velikog Leonarda da Vincija, riječka i zagrebačka likovna akademija udružile su snage, pa rade skulpturu "domaćeg" genijalca Nikole Tesle. No, oba tima slažu se u jednom - istarski je kamen iznimno težak za oblikovanje, ali kada ga savladaš daje nevjerojatno lijepe forme i oblike.

Simboli onoga što su ostavili u nasljeđe

Po riječima Nevena Bilića, docenta sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti cilj izrade skulptura nisu ni poprsja ni prepoznatljive biste, već simboli onoga što su te stvarne osobe činile, odnosno stvarale u povijesti i ostavile u naslijeđe čovječanstvu.

- Izabravši Nikolu Teslu, kao nit vodilju i čovjeka za kojeg se veže pojam energije, i sami smo tu istu energiju potaknuli na način da se kroz rad više ruku i stvaratelja ona pokreće i objedinjava kroz skulpturu, pojašnjava Bilić, dok je venecijanska grupa pod "čekićem" voditelja profesora Giusseppea L'aBrana, izabrala Leonardovu spravu za letenje, u koju su uklopili i priču o da Da Vincijevom kodu, a krilima dali V oblik.

Obje skulpture bit će postavljene na ulazu u Mon Perinove kampove, i bit će, kako stvari danas stoje, one  prve u nizu koje će ukrašavati put iz Bala prema San Polu i Colonama. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter